Starosta obce podle obžaloby nehospodařil podle schváleného rozpočtu a obec měl připravit o 316 tisíc korun. Účetní měla zpronevěřit 739 tisíc korun z obecní pokladny.

„Starosta nezajistil řádné vedení účetnictví a provedení inventur majetku obce. Nebylo vybíráno nájemné od nájemců bytů ani nebylo provedeno rozúčtování nájemcům za dodávky tepla, vodného a stočného,“ řekla státní zástupkyně Marcela Šímová.

„Dále nezajistil plnění povinností vůči správci daně ani správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám. Neoprávněně také sám sobě proplácel nevyčerpané dovolené,“ dodala Šímová.

Bývalá pokladní kromě toho, že podle obžaloby zpronevěřila peníze z obecní pokladny, také neúčtovala pohledávky na nájemném. „Nerozúčtovala platby za plyn, teplo, vodné a stočné z bytového domu. Nedodržovala daňové povinnosti a povinnosti vůči správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám,“ uvedla Šímová.

Oba házeli vinu jeden na druhého. „S účetnictvím nemám zkušenosti. Všechny podklady, které mi dávala účetní, jsem pokládal za správné. Staral jsem se o občany, o úklid o vše potřebné. Snažil jsem se vždy dělat pro obec to nejlepší. Prodělal jsem insolvenci a nic nemám,“ tvrdil u soudu Vaňourek.

 „Žádné peníze jsem si pro svou potřebu nenechávala. Řídila jsem se vždy pokyny nadřízeného, tedy starosty. Upozorňovala jsem ho na neplatiče a říkala mu, že to musí řešit. On to ale neřešil. Snažila jsem se tak sama o nápravu, ale chyby se opakovaly,“ hájila se Kotlanová.

 „Kromě podmínky musí Vaňourek zaplatit 315 085 Kč a Kotlanová 180 680 Kč,“ řekla soudkyně Martina Šimánková s tím, že s nároky na náhradu zbytku se má poškozená obec obrátit na civilní soud.

Obec Zavlekov po Vaňourkovi a Kotlanové totiž požaduje jako náhradu škody dva milióny korun. Kotlanová už 550 tisíc Kč zaplatila.

 

Fotogalerie
4 fotografie