Vybrat vhodného adepta na vánoční strom není snadné. „Měl by být optimálně vysoký 13 až 14 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda je strom zdravý a není nějak poškozen,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku.

V minulosti vánoční stromy město často získávalo od občanů či firem, letos i loni jej vytipovali na městských pozemcích technici Správy veřejného statku. „Smrk bude poražen 12. listopadu v ranních hodinách. Speciální konvoj strom převeze na náměstí Republiky kolem 22. hodiny, samotná instalace následně zabere zhruba hodinu a půl,“ vysvětlil Havelka.

V záloze má město ještě jeden náhradní strom. „Vždy se snažíme vytipovat dva, neboť se strom může při manipulaci zlomit, může ho poškodit vítr či dokonce vichřice nebo se může stát jiná nehoda,“ řekl Havelka s tím, že v minulosti se již jednou s problémy potýkali.

Od pondělí 13. listopadu pak začne město do ulic umisťovat vánoční výzdobu. Ta, stejně jako v minulých letech, zkrášlí ulice okolo náměstí Republiky, dále Klatovskou třídu, sady Pětatřicátníků, Americkou, Smetanovy sady, Pražskou ulici či Chodské náměstí.

A stejný zůstává i rozpočet na vánoční výzdobu. „Pohybuje se kolem 1,5 milionu korun,“ uvedl Viktor Lang ze Správy veřejného statku s tím, že většina světelných prvků je již plně v technologii LED. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v neděli 3. prosince.

Fotogalerie
5 fotografií