„Viní nás z toho, že jsme udělením ceny Tomášovi provedli neoprávněný zásah do osobnosti a jména Karla Kryla, zneužili jeho jméno a osobnost a zneuctili jeho památku, vážnost, čest a důstojnost,“ uvedl předseda spolku Lidé lidem Oldřich Lukáš.

Žalující straně mělo mimo jiné vadit spojení Krylova jména s kontroverzním zpěvákem Ortelem, jehož tvorbu považuje za xenofobní, rasistickou a urážlivou. Dále pak poukazovala na obsah webu spolku. „Jsou tam umístěny články proti uprchlíkům, homosexuálům, či justiční mafii a prezentovány i nejrůznější konspirační teorie, například o chemtrails,“ stojí v žalobě.

Proti tomu se předseda spolku ohradil. „Pravý opak je pravdou, jinak by Tomáš těžko dostal stříbrného Slavíka. Nepíšeme ani proti uprchlíkům z válečných zón, ale proti smrtelnému nebezpečí v podobě invaze džihádistů,“ vysvětloval Lukáš s tím, že ani ostatní tvrzení nejsou pravdivá, spolek podle něj jen šíří necenzurovanou pravdu.

Spolek dále argumentoval, že vdova po zesnulém Krylovi nemá právo přivlastňovat si jeho celoživotní odkaz. „Jeho odkaz není věcí hmotnou, ale duchovní. Zcela odmítáme, aby se jeho odkaz nesměl připomínat, stejně jako odkaz jiných národních velikánů,“ řekl u soudu Lukáš.

Paní Krylová se snaží zamezit tomu, aby jméno jejího zesnulého manžela bylo zneužíváno různými spolky k politické propagaci,“ řekl advokát Marlen Magdaleny Kryl Tomáš Bejček. Dodal, že ve věci bylo vydáno i předběžné opatření, které žalovaná strana nerespektovala.

A soudkyně dala žalující straně za pravdu. „Spolek nesmí používat slovní spojení Zlatá cena odkazu Karla Kryla a Zlatá cena písničkáře Karla na svých propagačních materiálech, na internetu ani jinde. Nesmí používat ani jeho fotografii. Musí také zveřejnit po dobu jednoho měsíce na svých stránkách omluvu,“ rozhodla samosoudkyně Veronika Burianová.

„Již v minulosti došlo k využití jména a podoby Karla Kryla ze strany různých uskupení, ale vždy se podařilo dosáhnout nějakého smírného řešení. Toto je první případ, kdy jsme se museli obrátit na soud,“ dodal Bejček. Žalovaný spolek se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal, verdikt tak není pravomocný. Spor se přesune ke Krajskému soudu v Plzni.

 

Fotogalerie
5 fotografií