V návštěvnickém centru je k dispozici interaktivní model spalovny, od dovozu materiálu přes spalování až po největší část, čištění spalin. „Na interaktivním pultu si přes dotykovou obrazovku vyzkouší separaci odpadu a další hry s odpadovou tematikou,“ vysvětlila manažerka komunikace teplárny Petra Siegerová.

Návštěvníci také pochopí provoz, když poznají, zda mají přiložit více nebo méně výhřevný odpad. „Pro veřejnost to bude velice atraktivní. Takové centrum tu není široko daleko. Lidé získají základní povědomí o odpadech. A hlavně o tom, že spalovna nikomu neubližuje, ale naopak, že je to chytré řešení nakládání s odpady, které je běžné ve vyspělé Evropě,“ uvedl obchodně-technický ředitel Plzeňské teplárenské Jakub Vojta.

Infocentrum je koncipované pro všechny věkové skupiny. Lidé se seznámí se vším podstatným, co souvisí s odpadovým hospodářstvím. Uvidí krátké filmy, kamerové záznamy z provozu s komentářem a 3D modelem a multidotykový stůl,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

 Zájemci si mohou rezervovat prohlídky, které trvají 1,5 hodiny a jsou určené pro skupinky 15 lidí, každou sobotu vždy od 9:00 do 16:30 hodin. „Chceme, aby lidé chodili, nabízíme to na Facebooku i na webu. Mohou se také registrovat na rezervačním systému ZDE, kde najdou i potřebné doplňující informace,“ zakončila Siegerová.

VIDEO: Spalovna soutěžila i o titul Stavba roku.