Lidé by si tak při návštěvě jednoho z nejznámějších českých hradů měli dávat velký pozor. Kameny a vnější zdivo se uvolnily z východní hradní věže, kde dříve byla hladomorna, a sutiny spadly pod ní. „Stěna je široká přes dva metry. Odpadla svrchní vrstva zdiva o tloušťce asi 30 cm a průměru tři metry,“ řekl místostarosta Starého Plzence Václav Vajshajtl.

Kameny vypadly ze stěny hradu zcela neočekávaně. „Nic nenasvědčovalo tomu, že se něco stane. Nehoda je patrně výsledkem změn počasí. Poslední kapkou asi byla prudká změna teplot. Jeden den bylo teplo a v noci pak už velká zima. A tehdy se to stalo. Naštěstí v tu dobu nikdo pod hradem nebyl, takže se nikomu nic nestalo,“ řekl Vajshajtl.

Horolezec vypadlé místo ve stěně teď nahodil speciální maltou, aby do zdiva během zimy nezatékala voda a stav se nezhoršoval. I tak je ale místo nebezpečné.

Nedá se vyloučit, že se uvolní další kameny. Lidé by tak neměli chodit za zábrany, které jsme okolo místa vytyčili. Odtud nám mizí cedule se zákazem vstupu, které na hrozící nebezpečí upozorňují. Nechápu, proč je lidé kradou,“ dodal Vajshajtl. Během zimy se vypracuje návrh na opravu hradu. Po jeho schválení památkáři se s pracemi začne na jaře.

Hrad Radyně

Je jednou z nejznámějších památek v západních Čechách. Stojí na vrchu Radyně (569 m) nedaleko Plzně. Roku 1361 ho nechal postavit Karel IV. Až do roku 1536 patřil králi. Dalších 400 let ho vlastnily šlechtické rody Šternberků, Kokořovců, Černínů a Valdštejnů. Od roku 1920 patří hrad Starému Plzenci. Město do jeho oprav investovalo od roku 2003 celkem 14 milionů korun. Nedávno se opravila klenba a vstup do hladomorny. Vše stálo přes 400 tisíc korun.

VIDEO: Do kláštera v Plasích na severním Plzeňsku se vrátil palcát Jana Žižky.

Fotogalerie
11 fotografií