Návštěva Plzeňska začala pro prezidenta Zemana poněkud divně. Od hejtmana dostal kvůli Krymu sprchu, pak se dozvěděl, že na oběd s ním odmítli jít tři politici a tři další na setkání s ním vůbec nepřišli.

Na plánovaný oběd s prezidentem odmítli přijít senátoři Lumír Aschenbrenner (ODS), Václav Chaloupek (OPAT), tvůrce večerníčků, a poslanec Marek Ženíšek (TOP). Na setkání se Zemanem nepřišli i tři radní za TOP, Jiří Dort, Richard Pikner a europoslanec Jiří Pospíšil.

„Je mi líto, že prezident svými výroky a postoji výkon funkce prezidenta ČR ponížil pod úroveň komunistických prezidentů,“ sdělil Pikner. Ještě před tím si ale Zeman vyslechl z úst hetmana Josefa Bernarda ČSSD), že vedení kraje nesouhlasí s jeho výroky o Krymu ve Štrasburku, kde legalizuje jeho anexi Ruskem.

Na kritiku radních Zeman odpověděl: „Já jsem někdy kritizován za to, že jsem legitimizoval anexi Krymu. Mohu konstatovat, že jsem ve svých veřejných vystoupeních vždy označit tuto anexi za protiprávní. Řekl jsem jednu věc, kterou nikdo ze státníků neřekl, i když je pravda. Že obsazení Krymu je »fait accompli«, hotová věc. Hotová věc vůbec neznamená uznání legitimity anexe, naopak, je to terminus technicus," konstatoval Zeman.

Prezident dostal koš s dobrotami, daroval dřevo

Veliký proutěný koš s jídlem a alkoholem hejtman Zemanovi předal na konci jeho návštěvy krajského úřadu. „Koš byl plný regionálních potravin. Jsou tam klobásky, sýry, med, marmelády,“ vyjmenoval mluvčí krajského úřadu René Zeithaml.

Takticky ale zamlčel, že v koši je i alkohol. Jak se Blesk.cz přesvědčil, byly tam lahve piva s plzeňskou dvanáctkou a jedna láhev, patrně s něčím ostřejším. Zeman dal jako dar hejtmanovi krabici s kousky dřeva pocházející ze starých chalup na Vysočině. „A aby hejtman neřekl, tak mu ještě předávám tohle krásné pero,“ dodal Zeman.

Fotogalerie
15 fotografií