Vedení Plzeňského kraje nesouhlasí se stanoviskem prezidenta Miloše Zemana o Krymu, které přednesl minulý týden v Radě Evropy. Podle krajských radních je prohlášení v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky. Radní Plzeňského kraje ve svém usnesení uložili hejtmanovi Josefu Bernardovi (ČSSD), aby prezidenta s nesouhlasem seznámil během třídenní návštěvy, kterou ve středu Zeman v Plzni zahajuje.

„Prohlášením v Radě Evropy dne 10. října 2017 prezident, jako hlava státu, který má bolestné zkušenosti s okupací naší země v roce 1968, otevřeně legitimizuje agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedli krajští radní.

Hejtman Bernard při setkání prezidenta se zastupiteli a zaměstnanci kraje Zemanovi řekl, že kraj odsuzuje agresi, kdy ruská vojska okupují část Ukrajiny.

„A jsme proti této agresi jako země, která má bolestné zkušenosti s okupací v roce 1968. A myslíme si, že stojí za to, i z tohoto malého kraje dát vzkaz Ukrajincům, kteří jsou stále ve válečné zóně a kde trpí rodiny s dětmi válkou, že jsme s nimi solidární," řekl Bernard.

Zeman říká, že o Krymu nemluvil

Zeman namítl, že v jeho projevu v Radě Evropy nebylo o Krymu ani slovo. „Já bych byl především rád, kdyby lidé, kteří kritizují můj projev v Radě Evropy, si ten projev přečetli," řekl.

O Krymu hovořil po projevu na dotaz z pléna. Já jsem někdy kritizován za to, že jsem legitimizoval anexi Krymu. Mohu konstatovat, že jsem ve svých veřejných vystoupeních vždy označit tuto anexi za protiprávní. Řekl jsem jednu věc, kterou nikdo ze státníků neřekl, i když je pravda. Že obsazení Krymu je »fait accompli«, hotová věc. Hotová věc vůbec neznamená uznání legitimity anexe, naopak, je to terminus technicus," konstatoval Zeman.

Řekl tam také, že Kyjev a Moskva by se měly dohodnout na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictví ruské ropy a zemního plynu. Projev vyvolal okamžitou pobouřenou reakci ukrajinského prezidenta Petra Porošenko a dalších ukrajinských politiků. Výroky kritizovali i čeští politici, podle nich jsou v rozporu se zahraniční politikou vlády.

Zemana dnes ještě česká návštěva spalovny Chotíkov a návštěva v obci Břasy. Ve čtvrtek navštíví Horšovský Týn a Stod a v pátek návštěvu ukončí

Fotogalerie
13 fotografií