Týrání, o kterém se spekulovalo, potvrdila soudní pitva. „Ta prokázala příčinu úmrtí u nezletilé holčičky, kterou bylo poranění hlavy, které se neslučovalo se životem,“ řekla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Podle televize Prima se žena přiznala k tomu, že děťátko mlátila do hlavy koženým páskem. Tomu prý odpovídají i zranění holčičky. 

Policisty na podezření z týrání upozornili záchranáři, kteří k holčičice byli přivoláni, protože se dusila u jídla. Při ošetřování si všimli na tělíčku holčičky starších zranění, a informovali proto policii. „Dítě jsme ve vážném stavu převezli do nemocnice,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha. Tady pak holčička zemřela.

Její pěstounku policisté obvinili z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Soud ji pak poslal do vazby. V blízké době bude podrobena psychologickému vyšetření. Hrozí ji až 12 let vězení.

V rodině byla tři měsíce

Zemřelá holčička byla v rodině příbuzných od července. Stejně tak i její půlroční sestřička. O dívenky se staral strýc, bratr jejich matky, s manželkou.

„Předtím byly děti umístěny v dětském centru ve Strakonicích a v zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči v Praze,“ uvedla mluvčí rokycanské radnice Aneta Benešová.

Otec je nesvéprávný, matka se  neumí postarat 

Vlastní otec dětí byl omezený ve svéprávnosti a matka neměla pro péči o dcerky podmínky. O děti ale projevil zájem matčin bratr se ženou. Byly jim svěřeny do péče rozhodnutím okresních soudů v Písku a v Příbrami letos v červnu.

Ve stejné době se rodina přestěhovala do Rokycan. V té době už u sebe měli mladší holčičku. „Sociální šetření pracovnice rokycanského úřadu provedla 11. července. Nebyly shledány žádné nedostatky. 14. července pak převzali manželé ze zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc starší holčičku,“ popsala Benešová.

Šetření nic neprokázala

Následně proběhlo další šetření sociálky v rodině, opět bylo vše v pořádku. Rodina měla zařízený byt, věci pro děti a zajištěného pediatra. Strýc s tetou a holčičkami pak ještě několikrát navštívili sociální odbor. Pokaždé tvrdili, že nemají žádné problémy, chtěli většinou poradit ohledně čerpání dávek.

„Rodina působila zcela běžným dojmem. Sociální a zdravotní odbor nezaznamenal žádná oznámení o špatné péči či podezření na týrání ani ze strany veřejnosti, ani ze strany odborníků,“ dodala Benešová. Ihned po oznámení od policie byla mladší holčička soudem svěřená na přechodnou dobu do péče prověřené pěstounce.

Vyšetřováním případu se nadále zabývá krajská kriminálka. „Mimo jiné si policie vyžádala znalecké posudky z oboru zdravotnictví odvětví psychologie a psychiatrie obviněné ženy,“ dodala Kroftová.

Fotogalerie
2 fotografie