Žil si na vysoké noze, obklopoval se luxusem. Tvrdil, že je bohatý golfista, investor či společník v úspěšné firmě. A aby mohl výhodně investovat do koupě pozemků, bytu nebo aby mu banka odblokovala účty, půjčoval si od svých partnerek peníze.

„Trvalo dlouho, než jsem zjistila, že je to všechno jedna velká lež. Vědomě mě okrádal. Dokázal sehrát takové divadlo, že jsem mu uvěřila,“ řekla Iva K., která s Vladimírem L. žila několik let. Po celou dobu netušila, že jde o promyšlený podvod.

Stýkala jsem se i s jeho matkou a babičkou. Mluvil před nimi o těch investicích, na které jsem mu půjčila. Lhal i jim. Když jsem pak přišla na to, že některé investice jsou podvod, řekl mi, že mi hrozí nebezpečí od těch lidí, se kterými má finanční spory. Děsil mě, že mě sledují,“ popsala Iva K. Ta poté, co se vše provalilo, skončila v péči psychiatrů.

A půjčovaly mu i dvě další ženy. „Ze začátku to šlo snadno, milovaly mě. Pak už jsem musel vymýšlet důkazy,“ vypovídal Vladimír L., který se oháněl i různými padělanými smlouvami či výpisy z katastru.

Jedné z žen už peníze vrátil, dalším dvěma musí uhradit téměř desetimilionový dluh. Muž se u soudu k podvodu plně doznal, soud tak volil trest v dolní hranici sazby. Podmínku ale dosud netrestanému Vladimíru L. uložit nemohl.

„Obžalovaný se trestné činnosti dopouštěl po dlouhou dobu, je více poškozených a vznikla vysoká škoda,“ vypočetl předseda senátu Tomáš Bouček. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Fotogalerie
6 fotografií