Policistům se podařilo šiřitelku poplašné zprávy dopadnout necelou hodinu po jejím posledním telefonátu. „Žena oznámila uložení bomby v obchodním centru v Plzni na Slovanech. Kriminalisté ji dopadli nedaleko místa činu,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Předtím ale zaměstnala všechny složky IZS, a to celkem pětkrát. „Oznámila uložení nástražného výbušného systému na různých místech Plzně. Jednalo se o prodejnu papírnictví, bankovní ústav, centrum Plzně, obchodní centrum a MHD, konkrétně trolejbusy,“ popsala Korandová.

„Policisté při každém oznámení uzavírali prostory, probíhala evakuace osob, prohlídka interiérů a v některých případech došlo k omezení či zastavení městské hromadné dopravy,“ vypočetla Korandová s tím, že jen trolejbusů muselo být evakuováno celkem 38.

Desítka kriminalistů zatím na případu intenzivně pracovala. Zjišťovala, kdo by za anonymními telefonáty mohl stát. Nakonec pachatelku krátce po posledním činu dopadli. „Motivem pro její chování byla skutečnost, že nechtěla, aby přítel zjistil, kolik má v bance uložených peněz,“ dodala Korandová.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání ženy pro pokračující přečin šíření poplašné zprávy. Může skončit až na pět let ve vězení, veškeré škody, které svými telefonáty způsobila, se teprve vyčíslují.

VIDEO: Takhle se v Plzni zneškodňovala skutečná nevybuchlá bomba z II. světové války.