Nejvíce se líbilo centrum města, sadový okruh, Mlýnská strouha či pivovar. „Lidé si ale oblíbili i kvalitní zázemí příměstské krajiny a odpočinková místa podél řek, například plovárnu v Hradišti, původní Městskou plovárnu, Božkovský ostrov, Lobezská jezírka, ale i okolí Velkého Boleveckého rybníka,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář s tím, že velmi pozitivní hodnocení získala i plzeňská zoo.

Z průzkumu vyplynulo, že pro občany je velmi důležitý i pocit bezpečí, který jim v některých, jinak kladně hodnocených, lokalitách chybí. „Z tohoto důvodu bylo negativně hodnoceno širší centrum města, zejména pak okolí hlavního vlakového nádraží, lokality při ulicích Tylova a Husova včetně prostoru před centrálním autobusovým nádražím nebo část čtvrti Petrohrad v okolí ulic Božkovská a Úslavská,“ doplnila ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.

Celkově ale převážily kladné dojmy nad těmi zápornými. „Výsledky šetření jsou velice pozitivní, největším překvapením je právě celková spokojenost s městem, což potvrzuje i fakt, že téměř třetina dotazovaných nezodpověděla, kde se cítí nepříjemně nebo které místo by chtěli změnit,“ řekl Šindelář.

Do průzkumu se zapojilo pomocí webového dotazníku přes dva tisíce respondentů, v terénu při osobním setkání se zástupci města vyplnilo formulář na osm stovek lidí. „Výsledky šetření budou podkladem při zpracování strategického plánu a podrobnějších dokumentací ke konkrétním lokalitám ve městě,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.  

Celkové hodnocení pocitových map najdete ZDE

VIDEO: Kladně lidé hodnotí i nově upravené okolí Třemošenského rybníka.