Přístroj, který lze použít i pro děti, umí i zobrazit křivku EKG zdravotníkům. „Přístroj si umí automaticky přizpůsobit úroveň energie výbojů při umístění na dětských pacientech bez použití speciálních elektrod. Zabudovaný senzor v elektrodách kontroluje správnou frekvenci srdeční masáže 100krát za minutu i správnou hloubku masáže,“ popsal Jiří Jakoubek z  odboru krizového řízení.

Defibrilátor během použití informuje o probíhající resuscitaci hlasovými pokyny. „Vede zachránce k použití správné síly při masáži hrudníku v rozmezí 5 až 6 centimetrů, napoví mu: »přitlač více«, když je potřeba, a když provádí masáž správně, sdělí mu: »dobrá masáž«, doplnil Jakoubek.

Město mělo dosud tyto přístroje k dispozici ve velmi omezené míře. Spádový dispečink zdravotnické záchranné služby již vede přehled o umístění těchto přístrojů a při tísňovém volání personálu je schopen k němu zachránce z blízkého okolí nasměrovat,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Kromě vozidel městské policie jsou defibrilátory umístěny ve vrátnicích Velkého a Nového divadla, ve vrátnici radnice na náměstí Republiky, v budově dopravních agend Magistrátu města Plzně v Koterovské ulici a přímo u vnitřního bazénu na Slovanech.

Strážníci, vrátní, plavčíci i zaměstnanci divadla už absolvovali náležitá školení od Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, aby uměli přístroj v případě potřeby správně použít,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

 VIDEO: Takhle vypadá použití defibrilátoru v praxi.

 

Fotogalerie
4 fotografie