Gang se na vykrádačky pečlivě připravoval, jednotliví členové měli přesně určené role a nic nechtěli ponechat náhodě. „Zpočátku trestnou činnost jen trénovali. Vytvářeli reálné situace a nacvičovali přesné postupy, jak vloupání budou probíhat. Nácvik se odehrával v nočních hodinách, většinou na dálničních odpočívadlech,“ popsala policejní mluvčí Markéta Fialová s tím, že těchto tréninků bylo několik desítek.

Když se cítili náležitě připravení, šli do akce. „Nejprve si vyhlédli kamion, který v některých případech sledovali již po jeho naložení zbožím. Když řidič kamionu zajel na parkoviště k povinnému odpočinku a bylo zřejmé, že spí, začala práce skupiny. Každý měl přidělený svůj úkol, někdo hlídal pohyb osob, někdo držel dveře kamionu, jiný nakládal zboží,“ uvedla Fialová.

Aby budili co nejméně pozornosti, pořídili si speciálně upravený starý kamion se zvedací podlahou v návěsu. „Ten zaparkovali za zájmovým kamionem, do kterého se pak vloupali a zboží si  podávali a skládali ho otvorem v podlaze přímo do svého kamionu, aby se co nejméně pohybovali po parkovišti a jejich činnost zůstala skryta,“ vysvětlila Fialová.

S přeloženým zbožím pak odjeli do svého skladu a prodávali ho různým zájemcům od nás i ze zahraničí. Další člen skupiny měl za úkol vše zamaskovat. Vykradený kamion opět zavřel a obnovil i plombu. Během akce se mezi sebou zloději domlouvali prostřednictvím vysílaček, kromě kamionu používali i tři luxusní mercedesy. Ty jim policie zabavila.

Kromě čtyř u nás již zadržených a obviněných mužů se akcí účastnili i další cizinci. „Ti se zdržovali na našem území jen po dobu páchání trestné činnosti,“ doplnila Fialová s tím, že z tohoto důvodu kriminalisté spolupracují i se svými zahraničními kolegy. Gang řádil od loňského dubna, celková škoda přesáhla 57 milionů korun.

Fotogalerie
7 fotografií