Plzeňské Království jedu se může těšit z mláďat hned tří vzácných, smrtelně jedovatých plazů. V expozici návštěvníci uvidí zatím pouze všech devět čerstvě narozených zmijí tureckých. Tento druh žije v severní Anatolii, a to i v nadmořské výšce 2000 metrů. Dorůstá i metrové délky,“ popsal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Mláďata ostatních dvou druhů, smrtonošů a kobry červené, zatím budou nabírat sílu v chovatelském zázemí zahrady. „Ještě nedokážeme říct, kdy je lidé uvidí. Neradi bychom o ně přišli,“ řekl ošetřovatel Miroslav Dohnal s tím, že to může trvat i rok či dva.

Australských smrtonošů zmijích přišlo na svět osm, jsou to potomci chovného páru původem z populace v okolí Sydney. „Jedinec, kterého mohou návštěvníci vidět v expozici, patří ke smrtonošům z okolí Perthu,“ řekl Vobruba s tím, že v lidské péči je pro smrtonoše nutné zimování 6–8 týdnů při teplotě 13 stupňů Celsia.

Stoprocentní úspěch provázel snůšku africké plivající kobry červené. Páru v plzeňské zoo se vylíhla ze čtyř vajec celkem čtyři mláďata. Inkubace trvala 65 dní,“ doplnil Vobruba. Tento druh v přírodě na své oběti vystřikuje jed, a to do vzdálenosti až čtyř metrů. Míří na oči, může zapříčinit až trvalou slepotu.

 Mláďata všech tří druhů se v zoo živí myšími holaty. Do 40 dnů v zahradě ještě očekávají líhnutí mláďat ze snůšky mamby černé, vejce jsou uložena v inkubátoru.

Fotogalerie
15 fotografií