Záchranáře zalarmoval telefonát babičky, která hlídala v plzeňské městské části Jižní Předměstí malá vnoučata. Všem se udělalo zle po večeři, bylo podezření na otravu z jídla. „Měli jsme nahlášeno zvracení a slabost, snad po polévce,“ uvedl mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Jenže vše bylo jinak. Záchranářům totiž při vstupu do budovy začal pípat detektor jedovatého oxidu uhelnatého. „Každá výjezdová skupina je detektorem vybavená. Okamžitě proto bylo nutné prostory odvětrat, na místo jsme zavolali hasiče,“ popsal Brejcha.

Ženu a obě děti nadýchané oxidu uhelnatého záchranáři ihned vyvedli ven a na místě ošetřili. Všechny pak převezli do fakultní nemocnice na Lochotíně. Ženu na emergency, malí pacienti skončili v péči dětské kliniky.

„Oxid uhelnatý (CO) se váže na hemoglobin v krvi místo kyslíku a vzniká karboxyhemoglobin. Dochází postupně k bolestem hlavy, slabosti, zvracení, poruchám vědomí, křečím, zástavě dechu a oběhu,“ vysvětlil Brejcha.

Jen o pár hodin později se udál obdobný případ v Chebu. Dvě děti našly v koupelně v bezvědomí ležet oba své rodiče. Naštěstí si dokázaly zavolat pomoc a rodičům zachránily život. Více čtěte zde >>

Fotogalerie
3 fotografie