Dopravní situaci je možné pozorovat hodinu po hodině, průjezdnost komunikace je označena barevně a očíslována stupni plynulosti 1 až 5. Do mapy se promítla data, která zohledňují uzavírky a omezení, maximální kapacitu komunikace, obydlenost jednotlivých částí Plzně, statistiky o pohybu vozidel a tak dále,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií Luděk Šantora

Aplikace, která umí předpovědět dopravní situaci i do budoucna, je celoevropským unikátem. „Počítá s dopravními uzavírkami na 1,5 roku dopředu a situaci pak vizualizuje na internetu. To je také hlavní konkurenční výhoda oproti navigačním službám typu Google, Waze nebo TomTom. Ty sice znají aktuální dopravní situaci pomocí sběru dat od uživatelů, ale už nedokážou předpovědět, co se stane s dopravou v celém městě poté, co dojde k uzavírce nebo dopravní nehodě například na klíčové dopravní tepně,“ vysvětlil projektový manažer Jiří Bouchal ze společnosti, která se na tvorbě aplikace podílela.

„Tento nástroj má dvě roviny využití, data jsou užitečná odborníkům, kteří plánují zásadní dopravní stavby ve městě. Aplikace je schopna přesně vyobrazit, jak plánovaná uzavírka reálně zatíží okolní komunikace. Pokud se tedy již při plánování ukáže, že vliv na dopravu by byl neúnosný, například kvůli dalším uzavírkám v okolí, termín realizace projektu se může odsunout či jinak přizpůsobit,“ doplnil řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Samotný vývoj aplikace trval tři měsíce a spolupracovalo na něm několik institucí. „Nejtěžší bylo nalézt způsob, jak rozpohybovat klasický statický dopravní model města do hodinových intenzit a jak tato dopravní data poskytnout uživatelům online ve webové aplikaci,“ řekl Karel Jedlička z univerzitní Fakulty aplikovaných věd.

Mapa dopravy navíc dostane v budoucnu další rozměr, a to díky unijnímu dotačnímu programu Horizont 2020, do kterého je město zapojeno. Bude pak možné dynamické modelování dopravy v reálném čase s přispěním dat ze senzorů umístěných na světelných křižovatkách.

Cílem je vyvinout automatizovanou webovou službu, která dokáže na základě dopravní situace a se zohledněním mimořádných událostí, jako je dopravní nehoda nebo třeba hokejové utkání, namodelovat dopravní situaci pro nadcházející hodiny.

Fotogalerie
4 fotografie