Otec se o dva malé potomky vzorně stará, takže mu je v zoo nechali v péči. „Hrozí jim totiž nebezpečí od predátorů. V minulosti jsme o některá mláďata přišli po útoku strak, takže jsme je museli před líhnutím zavřít,“ uvedla kurátorka Miroslava Palacká.

Mladé pštrosy v zoo přikrmují, většinu potravy si ale najdou sami. „Dáváme jim směs pro kuřata se strouhanou mrkví a krájenými kopřivami, ale sami si loví hmyz a pasou se na mladých rostlinkách,“ vysvětlila Palacká.

Matka malých pštrosů se narodila před 16 lety v Plzni, samce přivezli v loňském roce z olomoucké zoo. „Žil tam v samčí skupině, takže tohle jsou jeho první mláďata. Na vajíčka zasedl v polovině května, koncem června se začala klubat mláďata,“ popsala kurátorka Miroslava Palacká.

Současnou skupinu pštrosů nandu chovají v plzeňské zoo od roku 1998, první odchovaná mláďata zaznamenali v roce 2001. „V roce 2007 vodil pyšný otec dvě  mláďata, byli to první pštrosí junioři v Plzni po šesti letech. V roce 2014 se vylíhli tři  pštrosíci,“ vypočetl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Nandu žijí v zoo společně s lamami a kapybarami ve výběhu jihoamerické pampy. „Návštěvníci mohou spatřit mláďata prodírat se vysokou trávou za doprovodu obou rodičů v blízkosti pavilonu žiraf,“ dodal Vobruba.

VIDEO: Jedním z nejoblíbenějších zvířat v plzeňské zoo je nosorožčí mládě Růženka, takhle slavila křtiny.

 

Video
Video se připravuje ...

Křest nosorožčí samičky Růženky z Plzně. Přibrala už čtvrt tuny Zbyněk Schnapka, hudba: Birthday Cake, Studio Fontána

Fotogalerie
4 fotografie