Rumuna Constantina Tudoreana (47) viděli zdravotníci ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech naposled 27. května. Tehdy mu také odebrali vzorky a ty poslali k vyšetření do laboratoře. Měli podezření, že Rumun je nakažený nebezpečnou tuberkulózou.

„Pracovníci nemocnice nám to oznámili 30. června s tím, že tuberkulóza podléhá povinnému pobytu v nemocnici a léčbě. V případě dlouhodobého styku s nemocnou osobou hrozí přenos onemocnění,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Plzeňští policisté vyhlásili po muži celostátní pátrání. „V rámci toho jsme pátrali nejen na území České republiky, ale i v zemi původu pacienta. Pátrání bylo rozšířeno i na všechny státy Schengenu. Pátrání nebylo dosud úspěšné,“ dodala Hokrová.

Pohřešovaný Rumun je zdánlivého stáří 47 až 48 let, je vysoký od 175 do 185 cm, má hnědé, krátce střižené vlasy a hnědé oči. Policisté žádají všechny občany, kteří by o nakaženém Rumunovi něco věděli, aby je neprodleně informovali na tísňové lince 158 nebo na jakékoliv služebně.