Díky novému programu mohou záchranáři nácvik resuscitace provádět i na kolegovi, není potřeba umělá figurína. „Můžeme nasimulovat monitoraci tepové frekvence, krevního tlaku, tělesné teploty, saturaci hemoglobinu kyslíkem či pořízení EKG záznamu. Rovněž je možné nacvičovat rozšířenou kardiopulmonální resuscitaci včetně použití defibrilátoru, který je součástí tohoto programu. Jelikož jde o počítačovou simulaci, probíhá nácvik na kolegovi v bezpečných podmínkách,“ uvedl záchranářský lektor Petr Kunášek.

Právě on se s myšlenkou vývoje speciálního softwaru, který by posloužil současným záchranářům a rovněž lépe připravil do praxe jejich budoucí kolegy, obrátil na výzkumný tým katedry informatiky a výpočetní techniky. Společně pak navrhli, jak by měl software vypadat a fungovat.

„Softwarové vybavení s názvem PETER sestává ze simulátoru defibrilátoru a ovládací konzole, které mohou být nainstalovány na dvou různých počítačích a komunikují spolu prostřednictvím počítačové sítě. Instruktor pomocí ovládací konzole ovlivňuje informace, které studentovi zobrazuje simulátor,“ popsal vedoucí výzkumného týmu Kamil Ekštein.

Když instruktor vidí, že student provádí resuscitaci správně, začne nastavovat takové parametry křivek srdeční aktivity, jako by oživování bylo úspěšné a pacientovo srdce začínalo pracovat normálně. Pokud ovšem student udělá chybu, může mu naopak namodelovat různé problematické stavy. Díky tomu si mohou studenti nacvičit pod odborným vedením skutečně komplexní scénáře.

„Zdravotnický záchranář má v kompetenci zahájit a provádět kardiopulmonální resuscitaci s použitím ručních křísicích vaků, včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem po provedení záznamu EKG. Je pro nás velmi důležité naučit studenty těmto dovednostem. S pomocí simulátorů se stává výuka nejen zajímavou, ale především reálnou,“ řekla vedoucí katedry záchranářství a technických oborů Alena Pistulková.

Simulátor pomáhá při výuce studentů 2. a 3. ročníku oboru Zdravotnický záchranář. V současné době se software využívá pro výuku kardiopulmonální resuscitace dospělých a novorozenců. Proškolilo se pomocí něj již zhruba 200 zdravotnických záchranářů.

 VIDEO: Jak resuscitovat dospělé a teenagery.

Video
Video se připravuje ...

Nový program slouží při výuce záchranářů. Adam Balažovič

Fotogalerie
4 fotografie