Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku patří obci Klášter. Běžně je veřejnosti nepřístupný. Letos je tomu ale 200 let od nalezení Rukopisu zelenohorského, a tak zámek otevře na čtyři dny své brány.

Kromě prohlídky všech zajímavých sálů a místností známých ze scén s majorem Terazkym či vojínem Kefalínem je v kostele k vidění unikátní oltář ze zrcadlového nerezu.

„Má tvar stromu života a připomíná zázrak, který je v souvislosti se Zelenou horou připisován svatému Vojtěchovi. Za doby dlouhého sucha se údajně po jeho kázání hora zazelenala,“ řekl autor oltáře Václav Česák.

Součástí nového oltáře je i socha Panny Marie, které se říká duše Zelené hory. Jde o moderní variantu původní gotické madony, které jsou připisovány stovky zázraků. 

Oltář přišel na 220 tisíc korun a peníze se na něj vybraly ve sbírce. Váží téměř půl tuny a je vysoký šest metrů. „Kostel, kde oltář stojí, by měl postupně dostat také ambon pro kázání, křížovou cestu a lavice,“ řekl starosta Klášteru Zdeněk Bartošek. 

Vůbec poprvé v novodobé historii si budou moci návštěvníci Zelené Hory prohlédnout také barokní špejchar z roku 1670. Sem po objevení Rukopisu zelenohorského na začátku 19. století z rozkazu Jeronýma z Colloredo-Mansfeldu odvezli celý zámecký archiv.

Rukopis objevil roku 1817 na zámku úředník Josef Kovář a v listopadu 1818 ho zaslal hraběti Kolowratovi pro nově zřízené Muzeum Království českého. Rukopis zachycuje formou básně, jak kněžna Libuše rozsoudí spor dvou bratrů Chrudoše a Šťáhlava o dědictví. Je uložen v knihovně Národního muzea v Praze.

V roce 1992 se na zámku Zelená Hora točila komedie Černí baroni podle stejnojmenné knihy Miroslava Švandrlíka. Film představuje »pétepáky«, příslušníky Pomocného technického praporu. Ten tvořili intelektuálové, sedláci a lidé buržoazního původu, tehdy označovaní jako třídní nepřátelé komunistického Československa.

Kdy a kudy na prohlídku?

*od 5. do 7. července a pak 9. července 2017 od 9.30 do 18 hodin

*8. července se tu koná benefiční koncert operní pěvkyně Evy Urbanové, zámek bude na prohlídky uzavřen.

*vstupné: 100 Kč/dospělý, 50 Kč/dítě nad 3 roky, rodinné 270 Kč

*kudy na zámek: Leží u hlavní silnice Plzeň – České Budějovice. Přístupové cesty jsou dvě. Ze silnice se sjede u směrovky Klášter, projede se obcí a po úpatí kopce se dojede k parkovišti. Druhá cesta vede přes městečko Nepomuk.

Fotogalerie
37 fotografií