S největšími problémy se potýká nákupní centrum na Borských polích, tedy přímo v průmyslové zóně na okraji města. „Máme dramatický nárůst přečinů, posilujeme kvůli tomu rozpočet. Za poslední tři měsíce se odehrály čtyři brutální útoky, tři z nich spáchané cizinci. Hledáme způsob, jak fungovat intenzivněji zejména v nočních hodinách,“ uvedl zástupce ostrahy pasáže borského nákupního centra.

Ostraha se potýká hlavně s incidenty, které způsobují skupinky opilých Rumunů. Ti sem chodí nakupovat po skončení směny v sousedních fabrikách. „Jedním z řešení by mohlo být posílení policejních hlídek ve večerních hodinách. Jsme připraveni se na některých opatřeních i finančně spolupodílet,“ dodal zástupce ostrahy.

S problémy ve večerních hodinách se setkávají i v ostatních centrech. „Na velmi slušné úrovni je spolupráce s policií, čekací doby na jejich dojezd se zkracují,“ uvedl zástupce plzeňského Obchodního domu Tesco.

Strážníkům se zase podařilo odsunout skupinky mladých bezdomovců se psy, kteří se usídlili u vchodů do obchodního domu na Americké třídě a často i obtěžovali zákazníky a požadovali peníze. „Naši zaměstnanci a ostraha již, bohužel, zcela běžně čelí slovním útokům,“ potvrdil zástupce Tesca vzrůstající agresivitu útočníků.

S nárůstem počtu cizinců mezi návštěvníky se setkávají i v nákupním centru Plaza. „Za poslední tři měsíce máme tři případy napadení ostrahy, všechno cizinci. Nereagují na výzvy, lehce dochází ke konfliktu. Dojezdové časy policie jsou však na velmi dobré úrovni,“ uvedl zástupce centra s tím, že by uvítali v lokalitě zvýšený pohyb strážníků. Městská policie zvažuje nasazení asistentů prevence kriminality.

Primátor města Martin Zrzavecký uvedl, že se Plzeň snaží problémy s cizinci intenzivně řešit. „Probíhají velké kontroly ubytoven, kontroly spojů MHD jedoucích například právě na Borská pole, iniciovali jsme jednání se zástupci několika ministerstev na téma personálních agentur, navrhli či připomínkovali jsme legislativní změny, jež pro agentury zpřísní pravidla,“ vypočetl Zrzavecký s tím, že je třeba také přímo od zástupců plzeňských obchodních center slyšet, co je trápí a v čem by potřebovali pomoc města. 

VIDEO: Cizinci k nám přišli za prací, když o ni přišli, skončili jako bezdomovci.

Video
Video se připravuje ...

Příběh s neveselým koncem. Cizinci se do Prahy vydali za lepším životem, v metropoli se nechytili a skončili ve stanu u mostu Barikádníků. Městská policie hlavního města Prahy