Řidičce, která se na vyhlášení rozsudku nedostavila a požádala, aby se jednalo v její nepřítomnosti, hrozilo původně za přečin obecného ohrožení z nedbalosti až osm let ve vězení. Rokycanský senát ji potrestal podmínkou 2,5 roku na zkušební dobu tří let. Žena nesmí také dva roky usednout za volant a má nařízenou ambulantní léčbu kvůli závislosti na tišících lécích.

Video
Video se připravuje ...

Seniorka jela po dálnici D5 patnáct kilometrů v protisměru:. Nabourala vojáky a v klidu jela dál. YouTube

Soud tak při rozhodování o vině zohlednil posudek znalkyně z oboru psychiatrie, podle kterého je Zdeňka N. závislá na uklidňujících lécích. Ty začala užívat kvůli traumatům v minulosti, upravila si ale dávkování a postupně tak užívala více léků, než měla.

Koktejl několika opiátů měla v krvi i při osudné jízdě v protisměru. „Je zřejmé, že při takovém mixu a takové koncentraci nebyla obžalovaná odpovídajícím způsobem schopná řídit motorové vozidlo,“ uvedla předsedkyně senátu Marta Kulhánková.

Původně chtěla Zdeňka N. loni v polovině června dojet ze Skvrňan na Světovar. Tam měla řešit nehodu, kterou způsobila. Nacouvala totiž jinému autu do nárazníku. Zabloudila ale a skončila na ejpovickém přivaděči, kde nesmyslně odbočila a vjela do protisměru.

„Nevěděla jsem, co mám dělat. Jak jsem jela po dálnici, si přesně nepamatuji, byla jsem ve stresu. Snažila jsem se ale jet u kraje, vím, že ostatní na mě troubili. Nevím, že jsem způsobila nehodu, to bych bývala zastavila,“ kála se u soudu Zdeňka N.

Během své zběsilé jízdy zavinila nehodu tří vozidel a zranění tří lidí. Osádka bílé škodovky, která skončila v dálničním náspu, dopadla nejhůře. Mladí manželé měli oba prasklý obratel, muže (32) museli lékaři operovat a byl půl roku v pracovní neschopnosti.

Po dálnici urazila Zdeňka N. v protisměru 15 kilometrů, od Ejpovic dojela až k litickému sjezdu a projela i tunelem Valík. U Litic se v odstavném pruhu otočila a jela zase zpět, teď už ve správném směru. Po pár kilometrech ji zastavili policisté.

Fotogalerie
7 fotografií