Muž, který byl už 17krát trestaný, tvrdil, že policistům nechtěl ublížit. Přitom jim ujížděl rychlostí až 140 km/h a několikrát narazil do služebních aut. Soud mu proto neuvěřil. „Máme za prokázané, že najíždění na policisty bylo úmyslné,“ uvedla soudkyně Lenka Prýcová.

Recidivista si tak má odpykat čtyři roky ve věznici s ostrahou, pět let nesmí usednout za volant a jeho škodovka propadne státu. Auto totiž podle rozsudku při najíždění do policejních vozů použil jako zbraň. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Incident se odehrál na konci letošního ledna. Zdeněk T. spolu s kamarádem popil alkohol, šňupnul si pervitin a pak se rozhodl, že kumpána odveze autem, na které nikdy neměl papíry.

Když se za nimi ale objevila policejní hlídka, Zdeněk T. zazmatkoval a sešlápl plyn. Při zběsilé jízdě, kdy se městem řítil i rychlostí přes 140 km/h, projel zátarasem vytvořeným z policejního auta, které při tom naboural. Další pak poškodil, když se mu snažil ujet. Zastavily ho až kovové zátarasy na Mikulášském náměstí.

 „Když pustili majáky, chtěl jsem se jim ztratit, zajet třeba někam do průjezdu a schovat se, ale nešlo to. Ani jsem si nevšiml, že jsem je naboural. Neměl jsem úmysl je napadnout. Pak jsem se snažil z auta utéct, ale dohonili mě a chytili,“ vypovídal obžalovaný muž u soudu.

Na jednání ho přivedla eskorta z vězení. V současné době si totiž odpykává trest za krádeže. V minulosti seděl i za násilnou trestnou činnost, jednou byl dokonce potrestaný i za útok na veřejného činitele.

Fotogalerie
7 fotografií