Vše začalo loni v listopadu. Kulhánek tehdy přijel v Rokycanech Sladovnickou ulicí na Malé náměstí. Odbočil doleva a hned zaparkoval u Café Vídeň před značkou placené parkování. Učinil tak dvakrát.

„Stál jsem před značkou a parkovné jsem nezaplatil. Vyhláška jasně říká, že za parkování platí ten, kdo stojí za ní,“ uvedl Kulhánek.

Strážníci mu ale chtěli dát pokutu. „Tvrdili, že u vjezdu na náměstí ze směru od kruhového objezdu je značka stanovící, že v místě, kde stojím, se parkovné platit musí. Tudy jsem ale nepřijel a nemohl jsem tak značku vidět. A na trase, kudy jsem přijel, žádná značka není,“ řekl Kulhánek.

Vše tak skončilo ve správním řízení. Úředníci shledali Kulhánka vinným z toho, že parkovné nezaplatil. „Nerespektoval dopravní značku s parkovacím automatem,“ stojí v rozhodnutí.

Kulhánek teď má uhradit 3 tisíce korun. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat. Je to živé, pán se odvolal na krajský úřad,“ řekl vedoucí odboru dopravy Ladislav Königsmark.

Místostarosta Rokycan Jan Šašek byl sdílnější. „Pravdou je, že řidiči přijíždějící ze Sladovnické ulice, kteří chtěli zaparkovat před značkou u Café Vídeň, se domnívali, že platit nemusí. Ale to nebyla pravda. U vjezdu na náměstí stojí značka, že se v celém úseku platit musí. Když já někde zastavím, jdu se podívat za sebe, jestli tam nějaká značka nestojí. Aby se předešlo problémům, značka se teď osadila dodatkovou tabulkou,“ uvedl Šašek. 

A co říká policie? „V případě, že je parkovací značka s parkovacím automatem, platí povinnost platit parkovné od značky dále ve směru jízdy. V případě umístění dodatkové tabulky označené jako průběh úseku musí řidič platit parkovné před i za značkou,“ řekla rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová.

Fotogalerie
14 fotografií