Po půlroce v inkubátoru se teď z vajíček vylíhli tři malí varani. „Samička loni v listopadu nakladla tři vajíčka. Dali jsme je do inkubátoru a celou dobu se o ně starali. Máme velikou radost, že ze všech tří vajíček se vylíhla mláďata. Je to stoprocentní úspěch,“ uvedl Martin Vobruba z plzeňské zoo.

Malí varani se mají čile k světu a jsou pořád hladoví. „Krmíme je denně za pomoci pinzety. Dostávají cvrčky a myší holátka,“ řekla ošetřovatelka plazů Kristýna Winkelhöferová (26). Plzeňská zoo se pyšní světovým prvenstvím v odchovu varana modrého.

Vše začalo v roce 2004. Tehdy do Plzně dorazil chovný pár těchto plazů. O dva roky později se jim narodila mláďata. „Před námi se vylíhli malí varani v zoo ve Velké Británii. Všechna mláďata jim ale uhynula. I když jedno z našich mláďat také nepřežilo, druhé mládě to zvládlo a lze je považovat za první odchov tohoto druhu varana na světě,“ vysvětlil Vobruba.

Varan modrý

Vyskytuje se jen na ostrově Batanta v Indonésii. Jde o stromového pralesního varana modrého zbarvení s černým síťováním. Zhruba dvě třetiny těla tvoří ocas, který varanovi umožňuje pohyb na větvích a kmenech stromů. Byl popsán teprve v roce 2001, a tak se o jeho chování a způsobu života zatím moc neví. Patří do rodiny varana smaragdového.

Fotogalerie
8 fotografií