Marek Hodan z Domažlic je profesionálním řidičem. Mohlo by se říci, že přitahuje nehody, má totiž to »štěstí«, že se u nich často ocitá. Na rozdíl od mnohých ale neváhá a ihned pomáhá. Do povědomí lidí se zapsal jako »anděl z BMW«. Z toho teď přesedl do dodávky fiat, zachraňuje ale dál.

Naposledy se tak stalo u Horšovského Týna na Domažlicku. Srazila se tady tři auta a jedno z nich smetlo motorkáře (35). „Ten kluk padl na silnici. Nikoho to nevzrušovalo. Auta tudy projížděla, minula ležícího, zraněného člověka a v klidu jela dál,“ řekl Hodan.

Hned zastavil a motocyklisty se ptal, co mu je. „Stěžoval si na bolest nohy. Ještě s jedním řidičem jsme mu pomáhali, opřeli ho o svodidla, ale to už přijela záchranka,“ líčil Hodan. Záchranáři převezli zraněného do nemocnice, Hodan dal své nacionále policistům a jel dál.

Tvrdí, že své jednání nepovažuje za něco výjimečného. „Prostě mi přijde normální, když někdo bourá a potřebuje pomoc, zastavím a starám se. Bohužel se často setkávám s tím, že řidiči jen přibrzdí, vyfotí si bouračku mobilem, sešlápnou plyn a jedou dál,“ popsal Hodan.

Lhostejnost podle něj ale není jen výsadou českých řidičů. „Jezdím po celé Evropě a všude je to stejné. Je to o lidech, o slušnosti každého z nás. Lidé spěchají, ale nikdo nemůže vědět, kdy se něco semele a on bude třeba také potřebovat pomoc. A pak se bude modlit, aby někdo z těch lidí, co jedou kolem, zastavil a postaral se,“ dodal. Ví, o čem mluví.

Před lety sám pomoc potřeboval. „Je moc fajn, když se o vás v těžké chvíli někdo zajímá. I když nejste nějak závažně zraněný, moc to psychicky pomůže. Víte, že na to nejste sám,“ zamyslel se Hodan.

Na svém kontě má Hodan desítky zásahů u nehod, například před lety zachránil život chlapci (6), kterému v autě přestalo tlouci srdíčko. Maminka byla v šoku a on provedl masáž srdce a dítě přežilo.

Před dvěma lety zastavil u vážné nehody u Štěnovic na Plzeňsku. Spolu s dalšími lidmi vytáhl čtyři zraněné z auta, které vylétlo z kruhového objezdu a narazilo do betonového mostku. Poskytl jim první pomoc, zranění popsal lékaři záchranky, která dorazila na místo, a zamazaný od krve sedl zpět do auta a odjel. Nijak se nad svým jednáním nepozastavil a řekl, že by to udělal kdykoli znovu.
Fotogalerie
15 fotografií