Předseda senátu Jan Kasal uvedl, že poslat ji do vězení by bylo příliš přísné, žena nikdy nebyla trestaná, všeho lituje, sirotky se snažila dle svých finančních možností odškodnit. „Odsuzuje se k úhrnnému trestu v trvání 30 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let,“ konstatoval.

Mladá žena po celou dobu soudního jednání plakala. „Nejela jsem rychle, řídím už sedm let, ale spíše kratší úseky. Když se to stalo, vyšli jsme z auta a volali sanitku, mluvil s nimi přítel. Je mi to hrozně líto, nechtěla jsem nikomu ublížit,“ vzlykala Vasylenko.

Tragickou nehodu téměř nebyla schopná popsat. „Nejdříve jsme vytáhli holčičku, pak matku, dělali jsme masáž srdce, jak příteli radili po telefonu,“ plakala. Podle svědka, který na místo přijel krátce po srážce, byla v šoku a na místě zmateně pobíhala a pomáhat nikomu schopná nebyla.

Dětem poslala vše, co měla

Žena všechny své peníze, které si během pětiletého pobytu u nás nastřádala, asi 106 tisíc korun, po nehodě poslala pozůstalým. Sama se od tragédie léčí na psychiatrii, rodině poslala i omluvný dopis. To vše soud při udělení podmínky zohlednil. Poškození vůči ní stáhli nárok na uplatnění škody.

Tragédie se odehrála poslední červencový den loňského roku na silnici z Defurových Lažan do Velkého Boru. Rodiče s malou dcerkou odvezli syna (12) na fotbalové soustředění a vraceli se zpět. Dva starší kluci (21 a 22) na ně čekali doma v Kařezu na Rokycansku.

Dostala smyk

Mladá řidička, která jejich auto míjela, to své nezvládla. „Při projíždění pravotočivé zatáčky před obcí Velký Bor, na mokré vozovce dostala s vozidlem smyk, přejela do protisměru, kde narazila do boku vozu Peugeot. Ten byl odmrštěný vpravo mimo silnici, kde zůstal ležet na střeše,“ uvedla státní zástupkyně Libuše Jakubcová.

Po havárii se spekulovalo, že na místě řidiče neseděla Mariia Vasylenko, ale její přítel Lukáš K. a po nárazu se měli vyměnit. Tím se zabývala i policie, která vyšetřování uzavřela s tím, že opravdu řídila Vasylenko.

„S autem jezdila často. Tři roky jsem jí ho půjčoval. Tehdy jsme jeli od ní z domova z Chanovic do Horažďovic. Auto dostalo smyk a srazili jsme se s protijedoucím vozem. Byl to mžik,“ vypověděl Mariin přítel Lukáš K.

Pákou urazil zámek

Tragickou havárii viděl z dálky 300 metrů řidič Bronislav Z., který po silnici v osudný okamžik projížděl. „Za zatáčky vyjelo BMW a střetlo se s autem, které jelo přede mnou. To brzdilo a snažilo se srážce zabránit. BMW zůstalo stát na silnici, to druhé auto vletělo do pole a tam zůstalo na střeše,“ vypověděl Bronislav Z. s tím, že hned vyskočil z auta, a když viděl, že v BMW nikdo není, běžel na pomoc lidem v druhém voze.

„Osádka vozu BMW tam už byla. Muž vytáhl z kabiny havarovaného vozu holčičku. Měla zraněný obličej a byla od krve. Posadil ji na mez. Pak jsem s ním vyndal ženu. On jí dával masáž srdce. Já mezitím běžel do auta, vzal odtud páku a s ní jsem urazil zámek u dveří řidiče. Ten visel bezvládně v pásech, vytáhnout ven nešel. Měl asi zaklíněné nohy,“ popsal Bronislav Z. Pak přijeli hasiči a řidiče vytáhli. „Já viděl, jak se o zraněnou holčičku stará nějaká těhotná žena s mužem,“ dodal Bronislav Z.

Následky byly katastrofální. Rodiče na místě zahynuli, holčička skončila s rozdrceným obličejem v nemocnici. Viník nehody, mladá Ukrajinka, byla obžalovaná z přečinu usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. To, co způsobila, jí bude podle jejích slov pronásledovat do konce života.

Fotogalerie
12 fotografií