Světecká jízdárna soutěžila v kategorii rekonstruovaných staveb. Tomuto skvostu ještě nedávno hrozila demolice. Město Tachov budovu, která je největší jízdárnou u nás, zachránilo v podstatě na poslední chvíli.

„Tato jedinečná historická stavba má velmi pozoruhodný krov. Je v něm takzvaná lucerna, tedy hranolový světlík, kterým do jízdárenské haly přichází nejvíce osvětlení,“ popsala Martina Kurfirstová z tiskového servisu soutěže.

Další dvě oceněné stavby jsou bytový dům ve Veleslavínově ulici v centru Plzně a sídlo firmy na výrobu komponent pro letecké interiéry Workpress Aviation. „U bytového domu porota ocenila začlenění novostavby do historického jádra. Sídlo společnosti v průmyslové zóně Borská pole bodovalo nadstandardním zázemím pro zaměstnance,“ řekla Kurfirstová.

Čestné uznání odborné poroty si odnesla dostavba posluchárny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a sportovní haly v areálu učiliště na Skvrňanech. „Cenu poroty pak získala ohleduplná a vkusná rekonstrukce bývalé parostrojní továrny ve Zbirožském dvoře,“ dodala Kurfirstová.

V příštím roce chce porota nově hodnotit i umělecký přínos přihlášených staveb. Bude se vyhlašovat Cena za výrazný výtvarně-architektonický prvek. „Může ji získat kterákoli přihlášená stavba. Věřím, že tato cena bude původcem jakéhosi veřejného tlaku na investory i projektanty, aby přestali upozaďovat ‚krásno‘, které se v současných stavbách vyskytuje méně často a které je právě to, co jednou ocení nastupující generace,“ uvedl předseda představenstva Asociace hospodářských komor Jihozápad Miloslav Zeman.

V letošním ročníku soutěžilo celkem 27 staveb dokončených či zkolaudovaných v loňském roce, které majitelé, investoři či projektanti přihlásili. Na hlavní ocenění jich pak nominovala odborná porota šestnáct.

 

Fotogalerie
3 fotografie