Centrální náměstí v Plzni například ožilo projektem Moving Forest. Ten je dílem čerstvých držitelů evropské ceny za architekturu z nizozemského ateliéru NL Architects. Autory inspirovala pohádkou o lese, v němž se stromy v noci pohybují. Ti, kteří v něm zabloudí, se už nikdy nedostanou ven.

„Tahle instalace bude na náměstí až do 6. června. Chybí tady zelená barva, a to jak pocitově, tak i ke zlepšení mikroklimatu,“ řekla koordinátorka festivalu Hana Boříková s tím, že centrum postrádá i jakýkoliv moderní prvek.

Vnitřek kruhového objezdu na Borech v Sukově ulici zase oživila Obora Jakuba Heppa. „Kruhový objezd je nejen dopravní stavbou, ale také architektonickým a krajinotvorným prvkem. Jeho zkrášlování za lecjakým účelem se stává v České republice velmi oblíbenou disciplínou. Kam až lze zajít?“ kladou si otázku organizátoři.

Festival se bude postupně přesouvat na různá místa v Plzni. Od poloviny června vzniknou další instalace, například v areálu DEPO 2015 nebo v rekreační oblasti Bolevecké rybníky. „V depu uvidíte vertikální zahrady a zelené střechy. Bolevák pak nabídne takový rekreační žánr, třeba dámské polní toalety od Lenky Klodové,“ popsala Boříková.

Landscape festival, který se letos koná již popáté, ale poprvé v Plzni, potrvá až do konce září. Pořádá jej Galerie Jaroslava Fragnera, město Plzeň a spolupořadatelem projektu je DEPO2015.

„Po vydařených aktivitách v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 je tohle další velká příležitost na některá témata navázat a otevřít nové otázky, které dění ve veřejném prostoru našeho města posunou zase o něco dále,“ dodal náměstek primátora Pavel Šindelář.

Fotogalerie
21 fotografií