Zástavu předanou americkým veteránem Georgem Thompsonem, který se jako voják 16. obrněné divize před 70 lety účastnil osvobozování Plzně, chce město v Pattonově muzeu vystavit co nejdříve. „K vlajce budou přiložené i dokumenty, tedy certifikát pravosti a dopis amerického demokratického senátora Rona Wydena. Ten pověřil právě veterána George Thompsona, aby zástavu Plzni předal,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Plzeň tak do Muzea generála Pattona zístala již druhou autentickou vlajku, která vlála na americkém Kapitolu. „Ta první tam vlála v roce 2005 z iniciativy člena Kongresu USA Jesse L. Jacksona juniora. Stalo se tak právě na počest vzniku muzea Patton Memorial Pilsen ve stejném roce,“ uvedl kurátor muzea Ivan Rollinger.

Spolu s vlajkou získalo letos muzeum i další cenný exponát, a to Thompsonovu uniformu. „Je to ta, ve které se v minulých letech zúčastňoval Slavností svobody. Zanechal nám ji tady, abychom ji mohli využít jako exponát,“ řekl Rollinger.

Patton Memorial Pilsen, pamětní muzeum americké armády v Plzni 1945, bylo otevřené před 12 lety u pří ežitosti 60. výročí osvobození Plzně. Ročně do něj zavítají více než tři tisícovky návštěvníků, největší nával je tu tradičně během Slavností svobody. „Letos k nám v době oslav přišlo asi 1 800 lidí. Bylo mezi nimi i hodně Plzeňanů, jinak během roku sem zavítají spíše přespolní, často se tu objeví Američané s rodinami, kteří pátrají po stopách svých příbuzných,“ dodal Rollinger.     

VIDEO: Convoy of Liberty 2017 v Plzni.  

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí. Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.

Fotogalerie
3 fotografie