V areálu je v současné době deset velkých květníků, které věnovalo město. „Dříve stávaly na náměstí, u výstaviště nebo na různých místech po Plzni. Sloužily i jako dekorace, keramický reliéf na nich zhotovil umělec František Pavlas,“ řekla Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor.

Květináče byly původně určené k likvidaci, pak ale někoho napadlo, že by se ještě daly využít. A tak se také stalo. Je z nich základ komunitní zahrady, ve které si lidé mohou pronajmout svůj záhonek. „Lze pěstovat zeleninu, bylinky, co bude mít kdo chuť. Akorát dýně, které jsou značně rozměrné, mají vyčleněný samostatný květináč. Záleží, jaký o ně bude zájem, v případě potřeby jim vyčleníme ještě jeden,“ popsala Hašlová.

Nejmenší plocha, kterou mohou zájemci získat, je zhruba metr čtvereční, tedy čtvrtina květníku. „Cena na sezónu je 700 korun, pokud budou mít lidé zájem o větší plochu, je to méně. Za polovinu květníku zaplatí 1100 korun. V ceně je zemina a kompletní zázemí, nářadí a voda na zalévání,“ řekla Hašlová. Voda je dešťová, kterou tady zachytávají do sběrné nádrže.

V současné době je již obsazená více než polovina květináčů. „Skoro každý den se mi ozývají zájemci. Jsou to jak mladí lidé, rodiny s dětmi, tak i senioři. Máme tady například dvě starší paní, které měly zahrádku, ale už je zmáhala. Teď si pochvalují, že květník jim stačí a nemusí se k rostlinám shýbat, což je mnohem pohodlnější,“ vysvětlila Hašlová.

Spodek květníků bude vysypaný štěrkem, který slouží jako drenáž. Voda z něj bude vzlínat do zeminy, takže vše bude fungovat jako částečně samozavlažovací truhlík. „Štěrk nám věnovala firma, která má na okraji Plzně lom, zeminu pak Správa veřejného statku města Plzně,“ dodala Hašlová.

Areál je otevřený od 10 do 19 hodin, zahradníci sem ale budou mít přístup i jindy, dle potřeby.

Fotogalerie
13 fotografií