Bobři se u Okrouhlíku usídlili před několika lety a vzápětí si začali vodní dílo přizpůsobovat k obrazu svému. V hrázi hloubili nory, a aby jim z rybníka neodtékala voda, ucpávali pravidelně výpusť. Vodní hospodáři tak neměli moc šancí rybník podle potřeby vypustit.

Bobr má totiž ve svém teritoriu rád stálou výši vodní hladiny, její pokles mu vadí. „V rybníce cítí, že mu výpustí voda uniká. A jak to chce mít pod kontrolou, tak prostě požerák ucpe. Proto kolem nainstalujeme speciální klec, která tu výpusť chrání,“ vysvětlil Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vodohospodáři tak budou moci rybník opět dle potřeby vypouštět. „V tomto konkrétním případě je v rybníce problém s invazními druhy ryb, konkrétně se střevličkou východní. Když se rozmnoží, není jiná možnost než rybník vypustit a ryby slovit. Navíc přímo vodní zákon udává, že rybník musí být ovladatelný,“ vysvětlil Myslík.

Nyní se Okrouhlík znovu napouští. „Bobrům jsme samozřejmě ponechali životní prostor, do zadní části rybníka nebylo vůbec zasahováno. Tam mají i dostatek potravy. Při plánování oprav jsme pak využili nejnovější poznatky o tom, jak bobři žijí a jak jim zamezit ve škodách, které mohou způsobovat,“ řekl Myslík.

Okrouhlíku, který je součástí přírodní rezervace Postřekovské rybníky, tak nyní patří jedno prvenství. Klamač tady byl použit poprvé v Plzeňském kraji, v celé republice pak jde po Rožnově pod Radhoštěm o lokalitu druhou.

VIDEO: Podívejte se na bobra, který nedávno v Brně loudil na cyklistech pamlsky.

 

Fotogalerie
9 fotografií