Rokycanská porodnice bývala oblíbená a ještě před pár lety tu byl i dostatek lékařů. Navíc sem přicházeli z fakult i noví absolventi. Jenže pak se změnil způsob udělování akreditací pro odborné vzdělávání. „V letech 2011 a 2012 chtěly dokonce zdravotní pojišťovny i resort zdravotnictví porodnici zavřít. Kvůli obavám rodiček se zde pak snížil mezi roky 2010 a 2014 počet porodů z pěti na tři stovky,“ uvedl mluvčí nemocnice a Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

V důsledku toho přišla porodnice o vzdělávací akreditaci. To s sebou neslo i ztrátu zájmu mediků a odliv atestovaných lékařů do soukromých praxí. Oddělení momentálně závisí na třech kmenových lékařích, kteří jsou zkušení a své práci obětují hodně energie a času. Ale každý z nich v příštích měsících své působení v nemocnici buď omezí, nebo dokonce ukončí. A bohužel jiní lékaři, kteří by je zastoupili, nejsou nebo nemají o práci v Rokycanech zájem,“ vysvětlila předsedkyně představenstva nemocnice Hana Perková.

Dalším problémem jsou letos končící smlouvy oddělení se zdravotními pojišťovnami. „Není, bohužel, pravděpodobné, že by došlo k jejich prodloužení. A bez smluv by mohlo oddělení zaniknout úplně,“ podotkl Kokoška. V rokycanské porodnici totiž v loňském roce přišlo na svět jen 323 dětí, odborná gynekologická společnost přitom doporučuje zachování porodnic, ve kterých se za rok narodí minimálně 500 dětí.

Zaměstnance vedení již o změnách informovalo. Část personálu na oddělení zůstane díky fungování ambulancí a poraden. V omezené míře se zde budou nadále provádět i vybrané operační zákroky. „Ostatní zdravotníci mohou přejít na jiná oddělení, volné pozice jsou na dětském odd., JIP, chirurgii, interně nebo na recepci příjmových ambulancí,“ řekla Perková s tím, že v případě nutnosti zajistí nemocnice zájemcům rekvalifikaci.

O dalších omezeních v rokycanské nemocnici neuvažují. „Ukončení provozu porodnice nemá a nebude mít vliv na chod dalších oddělení. Pouze je již od počátku roku rovněž z personálních důvodů snížený počet obsazovaných lůžek na interně ze 40 na 30,“ doplnil Kokoška.

VIDEO: Podívejte se, jak pražští strážníci dělali taxikáři a jeho rodící ženě doprovod až do porodnice.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci městské policie dělali taxikáři a jeho rodící ženě doprovod až do porodnice. Městská policie hlavního města Prahy