Vše začalo na čerpací stanici u Rudné ve středních Čechách. „Řidič vozu Opel Corsa s německou registrační značkou odjel z čerpací stanice bez zaplacení za natankování pohonných hmot ve výši přibližně 1 300 korun,“ popsal policejní mluvčí Jan Koželuh. Obsluha ihned zalarmovala policii.

Policisté z dálničního oddělení ve Svojkovicích začali mladého řidiče pronásledovat. „Vyzvali ho k zastavení vozidla za použití výstražného světelného a zvukového znamení,“ uvedl Koželuh. Jenže Němec nereagoval, úhybným manévrem se policistům vyhnul a pokračoval dál v jízdě směrem na Rozvadov.

V dálničním tunelu Valík pak odstavným pruhem objel stojící vozidla a jel dál směrem na Německo. „Policisté vytvořili na dálnici překážku z kolony stojících nákladních vozidel a služebního vozidla. Tím se zúžil průjezd odstavným pruhem a dali jsme řidiči znamení k zastavení vozidla,“ řekl Koželuh.

Jenže mladík se nechtěl tak snadno vzdát a rozjel se přímo na jednoho z policistů. „Ten proti němu použil donucovací prostředek, hrozbu namířenou střelnou zbraní a následně varovný výstřel,“ doplnil Koželuh. Řidič se ale k zastavení neměl, a tak musel policista uskočit na kamenný násep, aby ho auto nesrazilo.

Klec spadla až na Tachovsku za sjezdem u Stříbra.  Tady policisté vytvořili zátaras přes celou dálnici. To už pronásledovaného mladíka zastavilo. „Následně hlídka policie za použití donucovacích prostředků muže zadržela. Muž byl na místě podroben dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem a orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek také s negativním výsledkem,“ zakončil Koželuh s tím, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě a obecné ohrožení. Během pronásledování se nikdo nezranil.

Fotogalerie
6 fotografií