Selské stavení zapálil rodině blesk při první letošní bouřce, který jim uhodil do střechy. Ta se před Velikonocemi přehnala přes západní Čechy. „Syn a dcera už spali. Já se dívala na televizi. Ozvala se strašná rána, lustr mi explodoval a byla tma. Všude byl najednou cítit silný zápach, jako když se pálí kabel,“ říká Pavlína Šleglová (47).

„Vyskočil jsem z postele a běžel jsem za mámou do obýváku, jestli je v pořádku. To už soused křičel, že nám hoří střecha. Popadl jsem do náručí kocoura a vyběhl ven,“ vzpomíná Miloslav (16). Pokoušel se oheň hasit kýbly s vodou. Ale bylo to marné.

Neví, co bude dál

Šest lidí, rodiče a čtyři děti, tak skončilo bez střechy nad hlavou. Útočiště našli na obecním úřadu, kde teď přebývají v jedné místnosti. Neví, co bude dál. Dům nebyl totiž pojištěný. Matka Pavlína je nemocná a nemůže skoro vůbec chodit. Pobírá invalidní důchod tři tisíce korun. Otec Miloslav dělá skladníka ve firmě s kovovýrobou. Už před požárem s penězi stěží vyšli. 

Syn studuje gymnázium a tři dcery chodí na vysokou školu. „Chtěly jsme studium přerušit, abychom něco vydělaly a pomohly s opravou domu,“ říká Pavlína (24). S tím rodiče nesouhlasí. „Vzdělání našich dětí je pro nás prioritou. Zkusíme požádat o úvěr a snad to všechno zvládneme,“ věří otec Miloslav (48).

Pomáhá obec i lidé

Kromě toho, že rodina našla útočiště v místnosti na obecním úřadu, dostala od obce i sedací soupravu. Největší pomocí je ale dřevo, které zdarma věnuje obec. „Místo na opravu hasičské zbrojnice si z něj Šleglovi postaví nový krov. Dřevo jsme měli už poražené, takže teď ho dostanou oni,“ uvedl starosta Josef Eger. Šleglovi dostali od lidí postele, aby měli, kde spát, a sousedka, která měla doma dvě televize, jednu dala matce Pavlíně do místnosti v 1. patře obecního úřadu, kde teď bydlí.

„Maminka se tak může dívat na televizi a necítí se tady tak osaměle. Táta je v práci a pak opravuje domek. My jsme zase ve škole. Mamka se bez pomoci totiž po schodech dolů těžko dostává a je taky tak celý den sama,“ říká dcera Pavlína. Šleglovým pomáhají ale i odjinud, nejen z Chocomyšle či okolních obcí.

Jedním z těch, kdo rodině pomohl, byl i senior Václav Kyslík (80). Předal jim obálku s penězi a tašku s dámským oblečením. Za rodinou urazil na bicyklu v dešti 17 kilometrů. Přijel až z Bezděkova na Klatovsku. „Jsem moc rád, že jim můžu pomoci. Ještě mám něco doma, najednou jsem vše nepobral,“ říká Kyslík.

I vy můžete pomoci

Sousedé zřídili u Komerční banky transparentní účet na jméno Miloslav Šlegl.

Číslo je: 115-4423580287/0100

Fotogalerie
17 fotografií