Na výběr budou mít zájemci z několika motivů. „Vybrali jsme ty s velikonoční tématikou, takže to budou nějací králíčkové, kraslice či kuřátka. Máme vytvořený model, který si návštěvník musí přeformátovat, aby byl kompatibilní s tiskárnou,“ popsala Klára Kořenková z Techmanie s tím, že v této fázi půjde hlavně o získání dovedností při práci s počítačem.

Vytvořený motiv se následně odešle do tiskárny. „3D tisk trvá zhruba 20 minut a během této doby se návštěvníci dozvědí praktické informace o tiskárnách, o historii 3D tisku, o současných trendech, možnostech do budoucna a pustíme si i tématická videa,“ uvedla Kořenková.

3D tiskáren je v Techmanii k dispozici pět, každé zařízení stálo zhruba 70 tisíc korun. „Umí tisknout relativně tenkou vrstvu plastu, což umožňuje vytvářet detailnější modely. Princip spočívá v tom, že se, laicky řečeno, na sebe vrství natavený plast podle modelu vytvořeného v počítači a odeslaného do tiskárny,“ vysvětlila Kořenková s tím, že používají ekologicky rozložitelný plast, kyselinu polymléčnou.

Workshop s 3D tiskárnami se bude konat až do 17. dubna vždy po celý den a je součástí běžného vstupného do expozic,“ doplnila mluvčí Techmanie Markéta Čekanová.

VIDEO: Klára Kořenková z plzeňské Techmanie popisuje princip 3D tisku.