Ten představí v předpremiéře díl z chystané trilogie Zahradnictví, nazvaný Rodinný přítel. „Honza Hřebejk je taková naše dobrá duše festivalu, je i jeho pravidelným hostem,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová s tím, že režisér dorazí osobně i na zahajovací projekci 20. dubna do Měšťanské besedy.

Hlavní festivalové dění se bude jako již tradičně konat v Měšťanské besedě, část programu se přenese do areálu DEPO2015, ale i dalších netradičních prostor. V soutěžní festivalové sekci se představí čtyřicítka filmů. Hodnotit je bude mezinárodní porota bez českých a slovenských zástupců. „Pro festival i filmy by to mělo mít ještě větší přínos. Porotci nejsou zatíženi českým filmovým prostředím,“ vysvětlil programový ředitel Peter Badač.

„Festivalovou novinkou je letos finanční odměna 50 tisíc Kč pro producenty dvou vítězných filmů v kategoriích Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film a Nejlepší dokumentární film,“ dodala mluvčí festivalu Martina Kurfirstová.

V nesoutěžních sekcích festivalu se představí například nové snímky z letošního roku, krátké české i zahraniční studentské filmy oceněné na zahraničních festivalech nebo sekce Německé kino. Ta nabídne čtyři hrané a pět krátkých filmů. Spolupracujeme s bavorským Řeznem, odkud přijedou němečtí diváci. Pro ty bude mít několik českých filmů německé titulky,“ řekla Košařová.

Bohatý bude i doprovodný program. Diváci si budou moci poslechnout autorská čtení z knížek Radky Třeštíkové, blogerek Bereniky Kohoutové a Mariky Šoposké či zlomky nevydaného rukopisu Veroniky Žilkové Můj život s ochrankou, jehož jediná verze byla téměř celá zničená. Maratony pak nabídnou promítání všech dílů seriálů jako třeba Kosmo či Pustina z produkce HBO Europe. Festival se uskuteční od 20. do 26. dubna, vstupenky na projekce a autorská čtení jsou již v předprodeji, jednotná cena je 80 korun.