Senior Sepponen z finského města Tampere se vydal autem navštívit svou dceru v Praze. Problémy nastaly hned poté, co finský důchodce přejel hranice z Německa do Čech v Rozvadově na Tachovsku. Začal bloudit, silnice v Česku se za čtvrt století totiž změnily. Některé vedou jinudy a jiné v době vzniku mapy ještě neexistovaly.

Vše změnilo vybudování dálnice D5 z Plzně do Rozvadova. „Jen jsem k vám přijel, hned jsem se ztratil. Připadalo mi, že jsem někdy jezdil i v takovém bludném kruhu. Zjistil jsem, že jedu jinudy než po cestě, kterou jsem před lety jezdíval. Teď jsem projížděl místy, která na mapě nebyla,“ líčil Sepponen u tachovského soudu.

Tam se totiž dostal rovnou z policejní cely, kde skončil kvůli tomu, že řídil opilý. „Byl jsem nervózní, že přijedu pozdě do hotelu. Ten jsem měl zamluvený v Plzni. Abych se uklidnil, otevřel jsem si láhev alkoholu a párkrát se cestou napil,“ potvrdil u soudu Sepponen.

Když už nevěděl kudy kam a byla skoro jedna hodina v noci, spatřil v Sytně na Tachovsku stát u silnice policejní hlídku. „Zastavil jsem u nich a zeptal se na cestu. Asi to ze mě táhlo a oni mi dali dýchnout,“ říkal Sepponen. Strážcům zákona ukázal přístroj skoro dvě promile a Sepponen skončil v policejní cele a následně u soudu. Ještě před tím ale při své spanilé jízdě nočním českým pohraničím přerazil autem dopravní značku. „Silnice byla zúžená a najednou se přede mnou ta značka vynořila. Myslel jsem, že se nic nestalo,“ uvedl Sepponen, kterému na místě nehody odpadla registrační značka.

Soudce Miroslav Vajgant finského seniora potrestal tak, že Sepponem zářil štěstím a ještě mu finsky děkoval. „Odsuzuji Vás k pokutě 19 tisíc korun, k zákazu řízení na tři roky a vyhoštění na 5 let z České republiky,“ uvedl soudce Vajgant s tím, že Sepponen musí republiku opustit do čtvrtka.

Finovi se při vyřčení rozsudku ulevilo. Doma by totiž za stejný prohřešek šel na dva roky do vězení. Sepponen po rozsudku za doprovodu policejní eskorty šel hned do bankomatu vybrat peníze na pokutu, kterou následně zaplatil v pokladně soudu.

Video: Alkohol za volantem řeší policie dnes a denně.

Fotogalerie
4 fotografie