Autobusáci se počátkem března se dohodli na zvýšení mezd s krajem i s firmou. Stávku kolegů z ostatních regionů, kteří dosud nedostávají vyšší minimální mzdu, podpoří jen letáky ve formátu A4 na palubních deskách vozů nebo na spodní části dveří vozů zvenku. Autobusová dopravní obslužnost v regionu, kterou ČSAD zajišťují po dohodě s krajem z více než 90 procent, nebude omezena.

Ústředí sice vyhlásilo na 6. dubna 24hodinovou stávku, ale záleží na každé organizaci, jak se k ní připojí, tedy jestli jenom nějakým letákem nebo vůbec nepojedou. Podle ředitele ČSAD autobusy Plzeň Jaroslava Vejpravy tak podnik nepřipravuje náhradní opatření, všichni řidiči by měli vykonávat svoji standardní práci. „Dostali od odborového svazu leták, který se jim nelíbil, což jsme včera s odboráři projednávali. Napsali a vyrobili si svůj letáček, v němž říkají, že nestávkují, ale morálně podporují všechny řidiče, jimž nebyla navýšena minimální mzda dle nařízení vlády,“ uvedl Vejprava.

Pokud by stávkovali, musí podle zákona tři dny předem písemně zaměstnavateli oznámit důvod stávky a její formu. „Nic mi nedali. Takže podle zákona i podle toho, jak jsme dohodnutí, stávkovat nebudou,“ dodal. Plakátky s textem podporujícím kolegy v jiných regionech nesmí vylepit na kabinu nebo na předek nebo zadek vozu.

Podle Vejpravy i plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) jsou díky zvýšení současné průměrné měsíční mzdy v průměru o 5 500 korun hrubého vyšší než loňské, tedy asi o pětinu.

Plzeňský kraj letos vyplatí po částech 28,6 milionu korun na úhradu neočekávaných mzdových záloh, které vznikly dopravci po nařízení vlády od letošního ledna. Po polovině roku má být podle hejtmanství jasné, kolik peněz dostane ČSAD od kraje za celý rok. Kraj s experty už téměř dva měsíce analyzuje náklady dopravce a jím vykazovanou prokazatelnou ztrátu, kterou dotuje kraj.

Čeká také audit loňského hospodaření ČSAD. Kraj se zavázal dopravci do 15. března vyplatit první zálohu za leden až březen 2017 ve výši 7,15 milionu korun a každý následující měsíc zálohovou platbu 2,383 milionu Kč.  „Peníze od kraje přišly,“ uvedl Vejprava. ČSAD také v minulých dnech uzavřelo s odbory kolektivní smlouvu, která platí zpětně od 1. března. Zvyšuje základní mzdy i pohyblivé složky o jednotky procent. Řidiči by tak podle ředitele neměli být nespokojení.