Do Bruzovic na Frýdecko-Místecku vyjeli hasiči v sobotu dopoledne. Pod dvouletým koněm se prolomil plastový poklop a zvíře spadlo do zhruba dvoumetrové jímky u rodinného domu.

„Velitel zásahu povolal vyprošťovací speciál Tatra ze stanice a rovněž si vyžádal speciální síť na transport koní,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Síť nakonec ale nebylo možné použít. „Po snížení hladiny v jímce kalovým čerpadlem bylo zjištěno, že kůň leží břichem na sběrači nečistot, a není ji tedy možné podvléci. Využity byly dva široké popruhy z výbavy vyprošťovací Tatry,“ dodal Kozák.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči v Bruzovicích zachraňovali koně, který spadl do jímky u domu HZS Moravskoslezského kraje

Ty zasahující jednotky opatrně podvlékly pod předními a poté pod zadními nohami zvířete a koně z jímky pomalu vytáhli hydraulickým nakládacím jeřábem. Koník vyvázl bez zranění, převzala si ho šťastná majitelka.

Ara frnkla na dub

Hned druhý den měli hasiči o další zvířecí zásah postaráno nanovo. Zavolal je nešťastný chovatel z Horních Domaslovic, který se marně snažil všemožně nalákat zpět svého papouška – zelenou aru Nelu. Ten přetrhl provázek, kterým byl uvázán u bidýlka a frnkl na nedaleký dub.

„Do koše automobilové plošiny spolu s hasiči nastoupil i majitel Nely. Tomu se podařilo papouška ve větvích zachytit za zbytek utrženého provázku a vzít pevně do náruče,“ popsal záchranu Kozák.

Fotogalerie
13 fotografií