„Na čtvrtek je naplánovaná kolaudace. O víkendu budeme sloužit ještě z pronajatých prostor. Příští týden, pokud vše půjde dobře, budeme stěhovat. První službu v nové chatě budeme mít první červencový víkend,“ řekl člen HS Beskydy Radim Pavlica.

Chata s moderním zázemím pro horské záchranáře měla být na vrcholu nejvyšší hory moravskoslezské části Beskyd otevřena už loni v říjnu. „Zpoždění zavinil nedostatek stavebního materiálu, čekali jsme na zdivo,“ řekl už dříve Pavlica.

Dokončení stavby se tak odsunulo na letošní rok. Práce mohly začít v okamžiku, kdy i na Lysé hoře skončila zima a k vrcholu mohla vyjet auta s materiálem. Venkovní práce pak mohly podle dohody s ochránci přírody začít až v červnu, aby nerušily hnízdění ptactva.

Nová chata na starém místě a nižší

Předloni zbouraná chata, postavená v roce 1977, byla už v havarijním stavu. Nevyhovovala potřebám záchranářů. Nová chata stojí na místě původní a má i stejný půdorys, jen je o patro nižší. V dobách, kdy se chata stavěla, byli ve službě čtyři lidé. Pro ně muselo být k dispozici i ubytování.

„Měli jsme k dispozici velkou společenskou místnost, která se nevyužívala, a několik pokojů, kde byla věčně zima,“ uvedl Pavlica. Nová chata bude mít v přízemí služebnu, šatnu, garáž a ošetřovnu. Ve vyšším patře budou sklady, místnost pro odpočinek s kuchyní a tři malé pokoje pro záchranáře. Náklady dosáhly 6,5 milionu.

Hledají náčelníka

Záchranáři z Moravskoslezského kraje mají sice novou horskou chatu, ale nemají náčelníka. Toho dosavadního Radima Pavlicu, který slouží u horských záchranářů od roku 1985, ředitel Horské služby František Hadáček před časem odvolal. Důvodem byla špatná komunikace mezi Pavlicou a podřízenými záchranáři. Výběrové řízení na nového náčelníka bude vyhlášeno příští týden. Své místo opouští i ředitel Hadáček.

VIDEO: Letos na jaře se v okolí Lysé hory toulal medvěd.