Pod jednou střechou zde budou fungovat hasiči, těšínská městská policie i kriminálka. Nové centrum se nachází na strategickém místě. „Je nedaleko centra města, navazuje na průmyslovou zónu a je dobře napojené na dopravní a technickou infrastrukturu,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák.

Hasiči si zázemí pochvalují. Jeho součástí je kondiční plocha, která se skládá z běžeckého oválu s hřištěm uprostřed a cvičné věže. „Pro výcvik a trénink slouží dále tělocvična a posilovna uvnitř jedné z budov,“ doplnil Vondrák. K dispozici jsou i tři ložnice k odpočinku.

Vše pro kriminálku

Kromě hasičů zde sídlí oddělení Policie ČR, která zde má vše potřebné i pro kriminalisty. Je tu prostor pro rekognice (poznávání) osob, výslechové místnosti, cely předběžného zadržení.

„Je zde i prostor pro zvlášť zranitelné oběti trestných činů, jako jsou například děti,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Výslechová místnost vypadá jako obývák či dětský pokoj.

Investice za 180 milionů

Na území Moravskoslezského kraje se nachází jedno Integrované bezpečnostní centrum a dvanáct Integrovaných výjezdových center. „Jejich koncept, který je realizován v kraji, je ojedinělý svým rozsahem i v rámci celé České republiky,“ řekl šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Výstavba Integrovaného výjezdového centra Český Těšín stála 180 milionů korun. Převážnou většinu financoval Moravskoslezský kraj, který na ni ze svého rozpočtu vyčlenil 115 milionů.