Černý Cadillac Fleetwood Brougham už má leccos za sebou. Přes několik majitelů doputoval až do Ostravy. „Dostal jsem se k němu náhodou přes kamaráda. Jeden pán z Prahy ho dovezl z Anglie. Od něj to koupil onen kamarád, ale zjistil, že tahle auta nejsou jeho parketa, tak jsem se k autu dostal já,“ řekl jeho současný majitel Martin Polanský (35).

Řídil ho Kurýr

Odhalil i hvězdnou historií, kterou jeho bourák má. „Pátral jsem v historii auta. V papírech od anglického majitele je uvedená registrační značka a ta souhlasí s tou, kterou na autě můžete vidět třeba ve filmu Penelope. Tam tenhle Cadillac vozil herečku Catherine O´Hara, kterou všichni znáte jako matku Kevina z filmu Sám doma,“ vylíčil majitel. 

Postupně přišel i na další snímky, ve kterých se jeho vůz objevil. Jezdila s ním i britská akční hvězda Jason Statham, známý z filmových sérií Kurýr, Postradatelní nebo Rychle a zběsile. „Tohle konkrétní auto řídil ve filmu Revolver z roku 2005,“ prozradil Martin, známý pod přezdívkou Jahoood.

Méně než půl milionu

Na kolik ho tenhle exkluzivní kousek přišel, vzhledem k jeho zjištěné historii prozradit nechtěl. „Koupil jsem ho za pěknou cenu, ale konkrétní nebudu,“ řekl s úsměvem. „Mohu říct, že je z roku 1973, motor V8, obsah 7,7, litrů, aktuálně 230 koní, z 95% je původní. Byly na něm provedeny drobné úpravy jako lakování nebo nové štítky a chybí mu původní kobereček,“ popsal Martin.

Cenu, za kterou se tahle auta dají pořídit, prozradil majitel jiného Cadillacu. „Ten můj je z roku 1970. Do ČR se dostal před deseti lety, přes pár dalších majitelů i ke mně. Předchozí majitel potřeboval rychle peníze, tak mně ho prodal za pěkných 200 tisíc korun,“ řekl Pavel Kristen (34) z Mikolajic u Opavy.

„Někdy to ale bývá i více než dvojnásobek, je to individuální. V průměru se ceny těchto amerik pohybují od 250 tisíc do 400 tisíc,“ dodal.

Přišly stovky lidí

K vidění byly i další luxusní kousky jako Lincoln Continental z roku 1978 nebo Buick Eight ze začátku padesátých let. Objevilo se nejméně deset sporťáků Ford Mustang. Mnoho z nich už byly moderní verze ze současných let.

Sraz fandů „amerik“ se v Ostravě konal v rámci víkendu, který spojil tři akce pro fanoušky aut a motorek a přilákal stovky lidí. Kromě amerických bouráků tady měli svou akci drifteři a příznivci tuningu, dorazila i kolona motorek značky Harley Davidson.

VIDEO: Jarní sraz amerických aut v areálu Libros

Video
Video se připravuje ...

Jarní sraz amerických aut v areálu Libros Martin Polanský

Fotogalerie
33 fotografií