Původně představitelé obce zvažovali, že chystaná rozhledna bude ze železa. „Oslovili jsme projektanta, který ale po prohlídce místa přišel se železobetonovou variantou,“ uvedl starosta obce Roman Falhar.

Návrh vychází z faktu, že se v místech rozhledny před válkou měla budovat rozsáhlá soustava několika betonových tvrzí. „Práce začaly, ale nebyly nikdy dokončeny,“ řekl.

Projekt tak má vzdát hold stavitelům soustavy betonového opevnění, které vzniklo nejen na Opavsku, ale i v jiných částech Česka. Připomene i osud vojáka a výsadkáře Jana Kubiše, který se v roce 1942 účastnil atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Kubiš po dokončení poddůstojnické školy totiž sloužil na Opavsku. Právě v okolí Stěbořic prováděl hlídkovou činnost.

Rozhlednu otevřou asi v červnu

„Do budoucna chceme rozhlednu a odkaz Kubiše propojit i s dalšími místy v okolí, kde už má třeba pamětní desku. Vznikne stezka po jeho stopách. Povede i místy, kde tehdy chodily vojenské patroly a hlídky,“ řekl Falhar.

Železobetonová věž nazvaná Rozhledna U Šibenice vznikla na vrchu Šibenice, což je nejvyšší bod stěbořického katastru. Náklady na projekt dosáhly tří milionů korun, zhruba 800 tisíc poskytla EU.

Termín otevření ještě není zcela jasný. Podle starosty by to mělo být ve druhé půlce dubna. „Ještě chceme udělat terénní úpravy v okolí rozhledny. Ta navíc ještě nebyla zkolaudována. Vše bude záležet na rychlosti prací,“ dodal.

Fotogalerie
17 fotografií