„Z důvodu epidemiologické situace platí až do odvolání zákaz návštěv a příjem nemocných v Kardiochirurgickém centru FNO,“ potvrdila mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Zdravotníci v nemocnici podle ní stále podstupují očkování proti tomuto vysoce infekčnímu onemocnění.

Enormní nárůst onemocnění

Spalničkami se od počátku letošního roku nakazilo v Moravskoslezském kraji už 88 lidí. Osm případů onemocnění a jedno podezření na onemocnění bylo zaznamenáno právě mezi zdravotníky. Loni přitom hygienici za celý rok řešili šest případů.

Moravskoslezský kraj má stále jednu z nejvyšších nemocností v České republice, i když v posledních pěti týdnech nemocnost klesá. Nejvíce onemocnění je v kraji na území Ostravy. Spalničky se zatím v regionu nevyskytly pouze v okrese Nový Jičín.

Jak se nemoc projevuje?

Onemocnění se šíří kapénkami. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

VIDEO: „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka.

Video
Video se připravuje ...

„Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka. Markéta Volfová, Lukáš Červený