„Stavební sezona už v kraji naplno začala, na rekonstrukce a modernizace krajských silnic druhé a třetí třídy a mostů půjde letos přes 800 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Největší dopravní stavby se týkají právě krajského města. „Omezení jsou vidět už dnes, protože Ostrava je velmi špatně průjezdná. Bude pokračovat rekonstrukce Výškovických mostů nebo druhá etapa rekonstrukce estakády Bazaly. V březnu se začala rekonstruovat a modernizovat Opavská ulice včetně mostu přes železniční trať ve Svinově,“ připomněl Unucka.

Opavskou v létě úplně zavřou

Rekonstrukce zahrnuje 2,2 kilometru silnice od křižovatky s ulicí 17. listopadu po křižovatku s Třebovickou ulicí a úsek na mostě přes železniční trať. „V současnosti je provoz zachován v obou směrech, vozovka je jen zúžená. Auta se tu ale štosují, jízda trvá déle,“ vypočetl Uncka a dodal:

Zhruba za měsíc se už bude jezdit jenom v jednom jízdním pruhu v každém směru. S úplnou uzavírkou počítáme v létě, ale jen maximálně na 14 dnů. Protože se na podzim bude sanovat nosná konstrukce mostu, bude pod ním na nezbytně nutnou dobu omezena také železniční doprava.“

Zavřené mosty, nepojedou ani vlaky

Zřejmě největší dopravní komplikace podle něj přinesou práce na Výškovických mostech. Dělníci aktuálně dokončují provizorní převedení tramvajové trati, jeden dopravní pruh bude určen pro záchranné složky a autobusovou linku směrem na Výškovice. Největší problémy podle náměstka budou koncem května a v červnu.

Za úplné výluky se tu bude v druhé půlce května přepojovat tramvajová trať a pak se budou demolovat východní mosty. Kvůli tomu bude na jeden červnový víkend od 7. do 9. června zavřená Rudná ulice pod mosty a víkend poté od 15. do 16. června bude pod železničním mostem zcela přerušena železniční doprava,“ připravuje řidiče na obrovské komplikace náměstek.

Pak se začnou stavět dva nové silniční a tramvajové východní mosty. „Až do konce výstavby tu nebudou moci jezdit auta ani jedním směrem,“ dodal.

Neprůjezdné Bazaly

Další problémy lze očekávat i kvůli druhé etapě modernizace estakády Bazaly. „V létě počítáme s významnějším dopravním omezením na Bazalech, kde bude s největší pravděpodobností během části prázdnin úplná uzavírka v souvislosti s rekonstrukcí křižovatky ulic Českobratrské a Sokolské, což je investice města Ostravy,“ doplnil Unucka.

VIDEO: Časosběrné video z rekonstrukce budov C a D brněnské filozofické fakulty.