Osud si na něj vyloženě zasedl. Tragicky mu zemřela maminka a kolektiv se ho kvůli handicapu z obrny stranil. Pak se začala »karta« obracet. „Vyráběl jsem v Metě, podniku, který zaměstnával i postižené, lana do výtahů,“ vyprávěl Evžen. Našel si ženu, dnes již bývalou, a i se dvěma dcerami a maminkou se přestěhovali před lety do bytu.

Posměch opilců

Štěstí ale pominulo. „Vše se zhroutilo po roce 1989. Metu zavřeli, přišel jsem o práci. Navíc jsem si zlomil nohu. Dali mi jen částečný invalidní důchod,“ líčil Evžen. Ke všemu zemřela tchyně a rodina se rozpadla. „S manželkou jsme se odloučili. Byt jsem jí nechal a šel jsem na ubytovnu,“ dodal.

Tam si z něj věčně opilí chlapi utahovali a doslova ho vyštvali na ulici. Osm let Evžen přespával, kde se dalo. Nádraží, zastávky… Hrdost mu bránila hledat pomoc.

Naděje v pomoci

„Nakonec mě pár lidí přemluvilo. Začal jsem chodit do charitních center a získal ubytování v azylovém domě. Rozhodl jsem se svůj život změnit,“ svěřil se. Takhle žil dalších šest let.

Zlomem byl rok 2012. Začal pomáhat těm, jako byl on sám. „Přes charity jsem se seznámil s lidmi z projektu Noc venku. Začal jsem se na něm podílet, o něco později pak i na projektu Pragulic,“ popsal Evžen.

Člověk musí chtít!

Po absolvování kurzu soběstačnosti, kde prokazuje, že si třeba umí sám uvařit, získal Evžen Vojkůvka jeden z bytů v rámci sociální pomoci od města. Jde o garsonku ve Vítkovicích. 

„Člověk, pokud chce něco změnit, musí nejprve chtít sám. Pak se mu dostane i zasloužené pomoci. Já jsem měl štěstí na dobré lidi, i díky tomu jsem zpátky,“ uzavřel povídání Evžen.

Na čem se Evžen podílí?

Projekt Noc venku na bezdomovectví upozorňuje zážitkovou formou, inspiroval se v Anglii. Lidé mohou přinést čaje, kávu, ovoce a další potraviny a popovídat si s bezdomovci. Je možnost vyzkoušet si i přepsání na ulici. V roce 2018 akce proběhla ve více než 20 městech v ČR. Více ZDE

Projekt Pragulic je sociální projekt, který se snaží začlenit bezdomovce zpátky do společenského života tím, že jim umožňuje dělat průvodce jejich městem či čtvrtí. Zájemci tak mohou vidět své město v netradičních souvislostech. Pragulic zatím funguje v Praze a Ostravě, ale chystá se do dalších měst. Více ZDE

 

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.