Rodina, ve které vyrůstala již dospělá vysokoškolačka, syn na prahu dospělosti a dvě malé adoptované děti – dvojčata chlapec a dívka, žila poklidným životem v rodinném domku na Opavsku. Podle sousedů šlo o tiché a bezproblémové lidi. Hrůzný čin tak otřásl celou obcí.

„Ten kluk, co měl zabíjet, jen seděl u počítače. Říkalo se, že jako mladý byl hodně šikanovaný ze strany spolužáků. Byl to takový hezounek,“ uvedla tehdy místní žena a dodala: „Paní ty adoptované děti milovala jako vlastní. Vodila je do školy a bylo vidět, že z nich má radost.“

Dusil ho a pak ho podřízl!

Školák před svou smrtí prožil otřesné peklo. Podle obžaloby jej tehdy jeho devatenáctiletý nevlastní bratr vylákal do patra. Tam mu zalepil ústa, dusil jej a nakonec mu podřezal hrdlo!

„Nedokážu si uvědomit, proč se to stalo. Neměl jsem vůči svým sourozencům žádnou averzi, nic jsem neplánoval,“ uvedl mladík na svou obhajobu.

Najednou ho prý popadl vztek, který musel vybít. „Neměl jsem to poprvé, ale vždy to přešlo nebo se to rozchodilo. Měl jsem to od základní školy několikrát. Probral jsem se z toho, až bylo po všem. Uvědomil jsem si, co jsem udělal a přišlo mi to strašně líto,“ kál se.

Chce nový posudek

Tvrdil, že si až po činu uvědomil, co udělal. Prý chtěl spáchat sebevraždu, rodičům napsal dopis na rozloučenou, na život si ale nakonec nesáhl.

U odvolacího Vrchního soudu v Olomouci mladík loni žádal vypracování revizního znaleckého posudku kvůli otázce příčetnosti v době činu, a případnému překvalifikování z vraždy na trestný čin zabití.

Tvrdil, že nebyl schopen se ovládat. Nesouhlasil se závěry psychologického posudku, podle kterého měl zachovány rozpoznávací schopnosti a ovládací měl snížené na polovinu. Trval na tom, že jeho psychický stav v době činu nebyl zcela objasněn. Odvolací soud to však tehdy neuznal a potvrdil mu 17,5 roku vězení. Nejvyšší soud nyní odmítl i mladíkovo dovolání.

VIDEO: Známý starosta a jeho syn byli zatčeni: Objednali si prý několik vražd.