Podle poslance Hájka může veřejnost přispět pozůstalým po obětech z dolu ČSM do sbírky Spolku svatá Barbora na účet 1657156389/0800, VS 20122018.

Důlní neštěstí se stalo v severní lokalitě dolu 880 metrů pod zemí. Výbuch metanu způsobil devastaci některých důlních pracovišť. Báňští záchranáři prohledávají prostory, které výbuch zdevastoval. „Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny. Nastala okamžitá evakuace všech pracovních čet," uvedl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Řada horníků již byla ošetřena. Jeden z nich byl odhozen tlakovou vlnou a jeho zranění jsou spíše lehká. Po hospitalizaci v Karviné-Ráji byl v pátek propuštěn do domácího ošetřování. Dva zranění, z nichž jeden je v kritickém stavu, zůstávají ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO).

13 mrtvých: Čech a Poláci

Letecky do nemocnice přepravil vrtulník muže s četnějšími popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horních i dolních končetin. Byl v ohrožení života," popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři pak na místě ošetřili sedm dalších poraněných, jejich zranění byla lehčího charakteru, řekl Čelechovský. Ze 13 horníků, kteří nepřežili čtvrteční výbuch v dole na Karvinsku, bylo 12 Poláků a jeden Čech, uvedl mluvčí OKD.

OKD původně uvádělo, že zemřelo 11 Poláků a dva Češi. Zjistilo se ale, že jeden mrtvý původně považovaný za Čecha má i po 22 letech v Česku polské občanství.

Na místo tragédie dnes podle informací Blesk Zpráv míří premiér Andrej Babiš, setká se tam se svým polským protějškem Mateuszem Morawieskim.

„Hned po skončení Bezpečnostní rady státu letím na místo tragédie do dolu ČSM, abych zjistil, jakou pomoc může naše vláda poskytnout,“ uvedl ráno na Twitteru Babiš. On i jeho polský protějšek vyjádřili v noci soustrast pozůstalým a nabídli pomoc. V pátek pak poslanci uctili památku zemřelých horníků minutou ticha.

Soustrast pozůstalým vyjádřil i prezident Zeman, který popřál uzdravení raněným a poděkoval záchranářům. „V tomto adventním čase nás všechny zasáhla tragédie na Dole ČSM. Jsem nesmírně zarmoucen ze ztráty lidských životů. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, přeji brzké uzdravení raněným a děkuji obětavým záchranářům,“ uvedl Zeman prostřednictvím svého mluvčího.

K tragédii v dole se vyjádřil i premiér babiš
Autor: Twitter/Andrej Babiš

„Chtěl bych v první řadě vyjádřit soustrast pozůstalým po obětech tohoto důlního neštěstí, zraněným bych popřál rychlé uzdravení. Je to samozřejmě obrovská tragédie,“  řekl novinářům ve Sněmovně vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Teď bude následovat vyšetřování a je potřeba zjistit, zda nedošlo k porušení nějakých bezpečnostních předpisů,“  doplnil.

Starosta Stonavy po tragédii v dole vyzval k poklidným oslavám svátků. V Ostravě kvůli pietě zhasnou světelné dominanty. 

K neštěstí se vyjádřil i polský premiér Mateusz Morawiecki. Označil jej za obrovskou tragédii. Podle polského premiéra pak polští záchranáři a další technika bude na místě neštěstí pomáhat českým kolegům, dokud to bude potřeba.

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) navštívil 21. prosince 2018 důl ČSM na Karvinsku, kde předešlého dne při výbuchu metanu zahynulo třináct horníků, z toho jedenáct Poláků. Vlevo na snímku je výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk
Autor: ČTK

OKD chybí sociální instinkt, říká ministr

Vedení společnosti OKD chybí podle náměstka polského ministra hospodářství Jerzyho Markowského jakýsi sociální instinkt“, překvapila ho nízká úroveň informací ohledně čtvrtečního neštěstí. „My jsme si v Polsku zvykli na určité standardy záchranných akcí - že je všechno transparentní, všichni vědí všechno - od premiéra až do posledního člověka v dole,“ uvedl Markowski.

Markowski tvrdí, že polské hornictví je ještě postavené na zdravých zásadách“. Připomněl, že české doly v posledních dvaceti letech přešly do soukromých rukou. Noví majitelé prý zanedbali mnoho procedur i zásad týkajících se tak těžké práce, jako je ta pod zemí.

Kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy oznámila, že v celém Polsku bude v neděli v souvislosti s čtvrtečním neštěstím státní smutek. 

Velká koncentrace metanu

Koncentrace metanu v dole musela být proti předpisům minimálně 4,5násobná, uvedl mluvčí České báňské správy Bohuslav Machek. O příčině spekulovat nechtěl, bude podle něj předmětem šetření, které bude provádět Obvodní báňský úřad v Ostravě.

„Jedna věc je jasná, musela tam být větší koncentrace metanu a muselo dojít k určitému počinu. Ten počin je předmětem šetření a nelze se k tomu teď vyjádřit - jestli tam byl nějaký přírodní vliv, lidská chyba, popřípadě technická závada, která mohla výbuch také způsobit,“ řekl Machek.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová uvedla, že dosud přijali zdravotníci dva zraněné horníky. „Jeden pacient je na operačním sále popáleninového centra. Není možné blíže specifikovat jeho zdravotní stav. Druhý je při vědomí. S lékaři komunikuje, jeho stav je proti druhému pacientovi lehčí," řekla.

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. „Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost,“ sdělil Čelechovský.

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk novinářům řekl, že záchranné práce stále pokračují, ztěžuje je však požár v dole. 

„V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle,“  řekl Kowalczyk.

OKD momentálně řeší odškodnění pro pozůstalé po zemřelých. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského u českých horníků vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240 000 korun.

Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl dnes novinářům mluvčí.

Lokalita je nyní uzavřená, což se dotýká práce 800 zaměstnanců ze dvou směn. Museli zůstat doma, kde budou zřejmě do neděle, než se podaří prostor zatarasit. Pobírají 100 procent mzdy, protože jde o překážku na straně zaměstnavatele.

Zahraniční oběti v Česku

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná.

Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Čtvrteční výbuch v Karviné je nejhorší neštěstí, které zasáhlo cizince v ČR. Osm zahraničních obětí měl požár pražského hotelu Olympik v roce 1995. Při požáru zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno.

Šest člený polské rodiny zemřelo v roce 2002 v Lounech, když se po výbuchu elektrického bojleru zřítila čtyřpodlažní panelová budova hotelu Oharka. 

Do této doby poslední důlní tragédií na Karvinsku byl výbuch metanu v dole Darkov v roce 2015. Při ražbě chodby tehdy zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.

Fotogalerie
17 fotografií