Dalibor se narodil předčasně ve 27. týdnu jako slepý a s krvácením do mozku. Do toho se přidala epilepsie, nevyvíjely se plíce.

Ač se podrobil řadě náročných operací, vypadalo to, že nebude chodit a bude z něj doživotní ležák. „Polohovali mě od inkubátoru. Už s dopomocí mé mámy dokážu udělat pár kroků, můj zdravotní stav se ale zase zhoršuje, jak se kosti vytahují a bortí v dospívání,“ říká Dalibor, který v klimkovických lázních nyní prodělává neurorehabilitace.

Musí cvičit

Právě puberta a jí provázený tělesný růst jsou nyní hlavním Dájovým nepřítelem. „Přidali mi léky, musím se více hýbat. Ale když necvičí člověk pod odborným dozorem, nemají cviky pražádný efekt,“ vysvětluje hoch. „Když bude Dája cvičit, bude schopen chodit, třeba jen za ruku. Jinak bude odkázaný na vozík, v horším případě na lůžko,“ obává se maminka Marcela (49).

Ergoterapeutka: Lázně pomáhají

„S maminkou odmalička poctivě cvičí už od jednoho roku doma i v lázních. Momentálně zvládne chodit na kratší vzdálenosti s doprovodem, nicméně stále potřebuje kompenzační pomůcky, potřebuje vozík. Po každé terapii v lázních se jeho stav zlepší, co se týká výdrže, vytrvalosti a kvality chůze. Je nutné cvičit pravidelně, aby stihl dorovnávat nerovnováhu, jež vzniká,“ potvrdila ergoterapeutka klímkovického sanatoria Kateřina Krištof Foltová.

Ztrácí zrak, dobře slyší

Dalibora čeká další operace očí, neboť ztrácí zrak. „Je třeba se na to dívat pozitivně. Zase lépe slyším. Hudební sluch jsem podědil po tátovi, bubeníkovi v kapele,“ neztrácí optimismus Dalibor.

Co je dětská mozková obrna?

Je trvalá porucha hybnosti provázená abnormálním svalovým napětím. Vzniká na podkladě jednorázového poškození mozkové tkáně. Nejvýraznějším projevem této nemoci je ochrnutí. V Česku jí trpí přes 10 tisíc dětí.

Pomůžete Daliborovi?

Daliborovo číslo účtu u Asociace rodičů dětí s DMO je 2700501681/2010. Sanatorium potřebuje Dalibor dvakrát ročně, ale obnáší to výdaje ve výši 100 tisíc. Pojišťovna přitom platí pouze zlomek nákladů na potřebnou odbornou pomoc a péči. Na současný pobyt v lázních vydělávala dobročinná hudební akce Ostrava zpívá gospel. Vynesla 33 tisíc, ale nestačilo to. Rehabilitaci rodina doplácí 60 tisíci za rok.